Jelenlegi hely

Kalotaszegi népzene Banja Lukában

/ Labossa Bence György /
labossa.bence képe
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a boszniai Szerb Köztársaság kisebbségeinek szemléjét Banja Lukában a városi sportcsarnokban.

A rendezvényen tíz nemzetiségi egyesület képviseltette magát köztük a Magyar Szó is. Ezúttal a magyar népzenével ismerkedhetett meg a közönség. A zenészek (Murányi Márta ének, Benkó Péter harmonika, Bíró Roni hegedű) a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola végzős tanulói egy kalotaszegi válogatást adtak elő, amely nagy sikert aratott. A népzene mellett a magyar standon lehetőség volt Magyarország és a magyar portékák bemutatására is. A pálinka, a paprikafüzér a különféle kézzel készített ajándéktárgyak és a magyar nagykövetség által felajánlott villányi borok igen népszerűnek bizonyultak. A fellépők feszes programjába belefért egy rövid Banja Luka-i séta, és megkóstolhatták a “banjalucki” csevapot is.
A szemlén részt vett Zlatan Klokić regionális kapcsolatokért felelős- és dr.Dane Malešević kultuszminiszter is. Magyarországot Gyenge Anikó, a szarajevói magyar nagykövetség első beosztott diplomatája képviselte. A rendezvény előtt Slobodan Gavranović polgármester vendégelte meg a kormány-, a diplomáciai testületek- és az egyesületek képviselőit a kisebbségek házában.