Jelenlegi hely

Karácsonyi ünnepi műsor felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
„…Kérjük a szép Szűzanyát, Kérje értünk Szent Fiát, Hogy békességben tartson, Ellenségünk ne ártson. Szép jel és szép csillag, Betlehemi csillag, Szép napunk támad, Szép napunk támad!”

2015. december 21-én a felsőszeli kultúrházban került megrendezésre korábbi évekhez hasonlóan a karácsonyi ünnepi műsor.

Ing. László Ildikó iskolaigazgató irányításával a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda a galántai járás teljes szervezettségű magyar alapiskoláinak egyike. A gyermekek oktatása, nevelése mellett fontosnak tartják a magyar népi örökség hagyományainak megőrzését. Ebben főszerepet játszanak a Topogók és a Höcögők néptánccsoportok, a Csalogány gyerekkórus, az irodalmi kisszínpadok. Ezek a csoportok nemcsak az iskolai eseményeken szerepelnek, hanem részt vesznek más helyi, járási, regionális, országos rendezvényeken is.

A karácsonyi ünnepi műsor a gyermekek palotás táncával kezdődött. Ezután László Ildikó, az intézmény vezetője mondott ünnepi köszöntőt. Előadásában számos idézettel emlékezett meg a karácsony szerepére, fontosságára. „Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.” /Müller Péter/

Horváth Judit, a Szülői Szövetség elnöke beszédjében értékelte az elmúlt évet, rámutatott, hogy magunkban kell megtalálni az öröm forrását, a gyermekek által előadott dalok, zenék, táncok, versek ajándék a szülők, a nagyszülők, a család részére.

Az ünnepi műsort az iskola különböző művészeti csoportjai biztosították. Az alsó tagozatos irodalmi színpad „Mese a kis fenyőről” c. jelenettel, a zeneiskolások egyéni szóló fellépéssel, a Mészáros Magdolna által vezetett énekkar karácsonyi dalokkal készült az ünnepi előadásra.

   

Az iskola néptánccsoportja Ipoly menti táncokat adott elő.

 

Az est, a felső tagozatos irodalmi pódium „Csend és fény” című előadásával fejeződött be. Zenés, verses előadásukban gyönyörű karácsonyi énekeket és verseket adtak elő, költők, zeneszerzők, magyar zenekarok, énekesek által megfogalmazott karácsonyi gondolatokat tolmácsoltak a résztvevők felé.

„…Díszítsetek fel, és nézegessetek,
Azt jelentsem Nektek, aminek hisztek!
Hogyha nem lehet a semmilyen világ,
Rakjatok rá ékszert legalább!

Hozzám jöjjetek, körbe álljatok,
Színes díszeket, hogy rám rakjatok!
Minden bánatom, hogy múljon tőlem el,
Gyertek el, és díszítsetek fel!”

/Republik - Díszítsetek fel!/