Jelenlegi hely

Karácsonyi hangulat Vukováron és Eszéken

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Az adventi időszakban a lelki készülődéssel együtt számos ünnepváró zenés, énekes és kézműves tevékenység színesítette a drávaszögi és szlavóniai magyar közösségek életét.
Karácsonyi kézműves foglalkozás VukováronÜnnepi előkészületek VukováronÜnnepi csoportkép a Vukovári Magyarok Egyesülete tagjaivalKarácsonyi kézműves foglalkozás Eszéken

A Vukovári Magyarok Egyesülete 2019. december 7-én, advent második szombatján Gödöllőre és Budapestre utazott. A tagok a délelőtt folyamán elsőként Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyát, a gödöllői Grassalkovich-kastélyt látogatták meg. Az impozáns épület többek között vendégül látta Mária Teréziát, és az Osztrák-Magyar Monarchia idején otthonául szolgált Ferenc Józsefnek és feleségének Erzsébet királynénak (Sissi) is. 

  

A vukováriak a délután folyamán megnézték a budapesti Szent István Bazilikát, és a nagy hírű és rengeteg embert vonzó Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt. Az egyesület Őszirózsa Asszonykórusa mindkét helyszínen adventi énekcsokorral örvendeztette meg az érdeklődőket.

  

Vukováron az évzáró karácsonyi ünnepségre 2019. december 11-én került sor. A tagok közösen készítették el a halpaprikást és a hájas tésztát. A műsorban először a gyerekek (Éllő Zoltán, Jankov Dragan, Tucić-Prusac Noa) játszották el citerán a frissen tanult adventi, karácsonyi dalokat, majd elhangzottak az Őszirózsa Asszonykórus ünnepi énekei. Jakumetovics Rozália, az egyesület elnöke néhány mondatban összefoglalta az idei év eredményeit, és külön kiemelte, hogy nagy öröm a gyerekek jelenléte, mert így van jövőnk. 

  

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület székházában december 15-én, ezüstvasárnap került sor a már hagyományos adventi hangversenyre. A Tripolszki Adél rendezte esten fellépett az Opus kvartett, Igor Valeri korrepetitor zongorakíséretével Kovačević Tripolszki Hanna, akinek hegedűjátékát vastapssal jutalmazta a szépszámú közönség. A Vlahek Dunja szavalatával indított zenei estet a Népkör MKE vegyes karának karácsonyi dalcsokra zárta.