Jelenlegi hely

Karácsonyi vásár Négyfaluban

/ Veres Emese Gyöngyvér /
veres.emese.gyongyver képe
Idén is szervezett karácsonyi vásárt a HMIK
Fotó: Csiki EdyFotó: CSiki EdyFotó: Csiki EdyFotó: Csiki Edy

Gyönyörű, meleg időben kezdődött a kétnapos karácsonyi vásár a Barcasági Csángó Alapítvány székhelyének udvarán, amelyet idén is a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub tagjai szerveztek. Már messziről hívogatott a kapunál óriásra nőtt fenyőfa, amelyen a díszek egy része is hétfalusi kézművesektől származott, az udvaron pedig a gyerekek rögtön egy báránysimogatóhoz érkeztek. Kézműves termékek, ínyenc házikó, kinti és benti rendezvények várták az érdeklődőket. Idén kevesebb árus kínálta portékáját, ám a bevezetett előzetes jelentkezésnek és előválogatásnak köszönhetően, a kínált termékek minősége sokkal magasabb volt. Nyilván a város gyülekezeteiben hetente megrendezett karácsonyi vásárok hozadéka is volt az, hogy idén kevesebb helyi kézműves jelentkezett termékeivel, ám a családias hangulatú vásár rengeteg szakmai beszélgetésre is lehetőséget teremtett. 

A koncertek vagy a csoportos foglalkozások egyaránt szóltak kicsiknek és nagyoknak, sőt, idén a legkisebbeknek is kínáltak adventi Kerekítőt, és öröm volt látni, hogy mennyi szülő hozta el kisgyermekét Lukács Gabriella mondokázós foglalkozására, de a nagyobbak is szívesen alkották meg karácsonyi díszeiket a vásárban. Ráadásul a kézműves műhelymunkán a magyar mellett több román szót is hallani lehetett, ami részben azt jelenti, hogy a vegyesházasságban élő gyermekek mindkét szülője megjelent, másrészt pedig – amint Sipos Emese a HMIK elnöke elmondta – a helyi román közösség hiányolja az ilyen jellegű tevékenységeket, így tagjai szívesen látogatják a magyar eseményeket, de mi, magyarok is örömmel hallgattuk a George Moroianu iskola román tagozatos diákjainak karácsonyi műsorát, hiszen az ünnepi várakozás minden nyelven megteremti a maga remekműveit, legyenek azok népénekek vagy modern dalok. 

A színpadon fellépők között voltak helyi társulatok, mint a Türkösi Evangélikus Egyházközség vallásiskolásainak. a Zajzoni Rab István iskola diákjainak kórusa vagy a Négyfalusi Trió Zenekar, de fellépett Páll Beatrice Brassóból, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákkórusa, a brassói-nagyszebeni vegyek együttes, a BRI és Watzzy, valamint a Fuze band fúvószenekar is. Ünnepi dalokból tehát nem volt hiány, bár a 16 fokos melegben olykor furán szóltak a száncsengőről, illetve fehér hóról szóló szövegek. Sajnálatos módon idén nem nézhettük meg, hogy menyire ügyesek a háromfalusi boricások, mert nem akadt fellépő.

Az idei vásárra készült el a Barcasági füzetek 4. – Hétfalu gyerekeknek című kiadvány, illetve az azonos tematikájú 2023-as Barcasági csángó naptár is, amelynek bemutatója szintén a rendezvény részét képezte. Nika Izabella kérdéseire a Pro Terra Barcensis projekt vezetője, Hlavathy Zsuzsánna, a két szerző, Kovács Lehel István, valamint e sorok írója, illetve a nagyváradi Szűcs László válaszolt, aki a korrektúrát végezte. A beszélgetésből körvonalazódtak a feladatkörök, valamint a szövegírás nehézségei, hiszen gyerekekhez kellett szólni, a grafikai munka buktatói, hiszen az illusztrátoroknak olyan területet kellett megjeleníteniük, amelyet egyáltalán nem ismertek. Amint azonban Szűcs László, akinek a barcasági csángók világa szintén ismeretlen volt, elmondta: a kiadvány túlmutat a lokalitáson, hiszen mások is tanulhatnak belőle, illetve a feladatok más régiókra is adaptálhatóak.

Jó érzés volt látni, hogy a bemutató alatt az alapítvány terme megtelt, illetve több kisgyerek hallott már a kiadványról, és eljött a szülőkkel, hogy meg is vásárolják. A füzet és naptár grafikája lehetőséget adott arra is, hogy a helyi kézműveseink, Hankó Gabriella és Kiss Zita meg is jelenítse Furuzs mányit, Samu mápót, Inkét és a kisunokát, így a jól sikerült figurák is csábítják a hétfalusi gyerekeket, hogy felfedezzék saját környezetüket, és jobban  megismerkedjenek hagyományaikkal. Biztosak vagyunk abban, hogy a szülők és nagyszülők is élvezettel forgatják majd a kiadványt, és örömmel segítenek a gyerekeknek a feladatok megoldásában. 

Összességében elmondható, hogy a rendezvény jól sikerült. Az új HMIK tagok megismerkedtek a feladatokkal, a régiek eligazítottak, szerveztek, de egymástól tanultak és egymást segítették, hogy a vásárra látogatók elégedetten távozzanak.