Jelenlegi hely

A Kárpát-medencei magyar zenészek találkozója Kórógyon

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Kilencedik alkalommal rendezték meg a Vukovár-Szerém megyei Kórógyon a Kárpát-medencei magyar zenészek találkozóját. 2015. szeptember 12-én a falu életre kelt, nemcsak a környékbeli településekről, hanem Szerbiából, Magyarországról, Romániából is jöttek zenészek, táncosok a neves eseményre. A meghívottak között volt a Vukovári Magyarok Egyesületének Őszirózsa Asszonykórusa is. A találkozó szervezője a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület volt. A program nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Tordinci járás és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatása nélkül.
kórógykórógykórógykórógy

A találkozó 16 órakor vette kezdetét. A meghívott fellépők, vendégek és a látogatók zenés felvonulás következtében érkeztek meg az esemény helyszínére, a kórógyi focipályára, ahol már zajlódtak a főzőverseny előkészületei. A főzőversenyre, a megmérettetésre vágyók szeptember 11-ig jelentkezhettek, az elkészítendő étel a magyaros pörkölt volt.

A „Kórógyi Lakodalmas" néptáncfesztivált 17 órakor nyitotta meg a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesülethez tartozó gyermektáncegyüttes. Utánuk láthatta a nagyérdemű a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Táncegyüttesnek, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesületnek, a várdaróci-laskói Alfalusi Tánccsoportnak, és a Mároki Német Nemzetiségi Tánccsoportnak a bemutatkozását és előadását. Végül, de nem utolsó sorban az egybegyűltek meghallgathatták a vukovári Őszirózsa Asszonykórus által énekelt magyar, kelet-szlavóniai és szerémségi dalokat is.

vukovári Őszirózsa Asszonykórus

19 órától a látogatók a finomabbnál finomabbra sikerült pörköltek elfogyasztása mellett hallgathatták a meghívott zenekarokat. A fellépők közötti szünetekben a Vajdaságból érkezett palicsi Expresso Együttes és a Csókai Alföldi Fiúk Zenekar, az erdélyi Szatmárnémetiből származó Bertici Fivérek és az aradi Meteor Együttes szolgáltatta a zenét. Továbbá a láb alá valót húzta már estefelé a Magyarországról érkezett bagi Galga Express Band, az egerági Respect Music Band és a zsombói Kosava Együttes. Mellettük fellépett még a helyi, kórógyi Aranycsárdás Együttes és a Kórógyi Öregfiúk bandája is.

Így a táncosok, az énekesek, a kórustagok és a zenészek vagyis a különböző országokból érkező, más és más városokból, településekről származó magyarok az estét közös mulatsággal, táncházzal zárhatták.