Jelenlegi hely

Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
2018. december 15-én XXIV. alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozót
A gálocsi betlehemAz ungvári Csüllő néptáncegyüttes betlehemező csapataÖreg GubaAngyalok

A beregszászi adventi vásárban megtartott rendezvényre Kárpátalja egész területéről tizenöt csoport jelentkezett, akik a város főterén felállított színpadon adták elő betlehemes játékaikat.

Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kulturális titkára a megnyitót követően bemutatta a háromfős zsűri tagjait: dr. Kész Margit néprajzkutatót, a Rákóczi-főiskola oktatóját, Kalanics Évát, a Salánki Mikes Kelemen Középiskola pedagógusát és Sin Edinát, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főszervezőjét, magyartanárt.

A résztvevőket még a szűnni nem akaró havas eső sem tartotta vissza. Dacolva az elemekkel álltak színpadra, hogy megidézzék szép tradíciónkat, emlékeztessenek a sok helyen ma is élő karácsonyi szokásra, s ízelítőt adjanak vidékük betlehemezési hagyományaiból.

Némely előadók a betlehemes mellett úgynevezett csillagforgató játékot is bemutattak.

Az Ungvári 10-es Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola Csüllő néptáncegyüttese a gálocsi betlehemes játékot vitte színpadra. Egy 1989-es gyűjtés alapján elevenítettük fel e népszokást.

          

A bemutatót követően a zsűri értékelt. Az eredményeket a zsűri elnöke, Kész Margit és Molnár László ismertették, valamint a díjakat is ők adták át. Kész Margit beszédében hangsúlyozta, hogy a találkozó a hagyományos kárpátaljai betlehemes játékok bemutatásáról szól, olyan játékokról, amelyek valóban ismertek egy adott településen. Továbbá figyelték az előadásmódot, a nyelvi sajátosságok használatát és a jelmezeket. A néprajzkutató dicséretesnek és óriási értéknek tartja, hogy 2018-ban is vannak olyan csoportok Kárpátalján, melyek előadnak betlehemes játékokat, ezzel is ápolva a hagyományokat. „Kárpátalja még mindig betlehemes nagyhatalom” – mondta.

A találkozón részt vevő minden csoport oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át.