Jelenlegi hely

Kárpát-medencei Kulturális Fórum

A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepsége

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
Mint eddig minden évben, ez év januárjában is részt vett a Bosznia-hercegovinai, Szerb-köztársasági magyarok egyesülete, a Banja Luka-i székhelyű Magyar Szó Egyesület a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon, Zentán.
Az új közösségi tér átadásaA magyar kultúra napjának központi ünnepségePirityiné Szabó Judit

Az ünnepség délután kezdődött, a zentai Művelődési Ház új közösségi terének átadásával. Az átadó után következett a Kárpát-medencei Kulturális Fórum, mely Szerda Balázs és Szerda Ákos zenés előadásával kezdődött. A Fórum a Nemzeti összetartozás és az Erős magyar közösségek éve jegyében zajlott. A résztvevőket Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte.

A Magyar Szó Egyesület mellett jelen voltak még az egész Kárpát-medence területén tevékenykedő művelődési intézmények, valamint Erdély, Felvidék, Muravidék, Drávaszög, Észak-Macedónia és Szarajevó magyarságának képviselői is. A Fórumot a zentai Művelődési Ház kamaratermében tartották. Ebben az évben az előadók Magyarországról Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója, Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatósága Partnerségi Központjának vezetője volt. Szintén előadók voltak mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

A Fórum után következett a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepsége. Az ünnepségen adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait. A Magyar Életfa Díj, az Aranyplakett kitüntetés a Kárpát-medencei magyarságért végzett szolgálatért és a Plakett elismerések a szülőföldön való szolgálatért. Ezen kívül kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is. A díjátadót Verebes Ernő, a budapesti Nemzeti Színház vezető dramaturgjának erre az alkalomra írt és rendezett előadása zárta.

Másnap délelőtt került sor a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal nyitott ülésére, melyet a KKK zárt körű ülése követett. A kerekasztal-beszélgetésen minden régió bemutatkozott, mesélt eddigi munkájáról, elért eredményeiről, valamint a 2020-as évet illető terveiről is beszámolt. Ez a kerekasztal-beszélgetés nagyon hasznos mindenkinek. Ötletek, tanácsok hangzanak el, valamint új kapcsolatok születnek, tervek a közös munkára, mellyel közelebb kerülnek egymáshoz azok a magyarok is, akik más országokban, régiókban élnek.

Fotó: Váradi Tünde