Jelenlegi hely

Kegyelet napi megemlékezés Zomborban

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
A már hagyománynak számító Kegyelet napi megemlékezést tartottak október 5-én Zomborban. A rendezvény keretében a zombori Magyar Polgári Kaszinó szervezésével megemlékeztek az 1848/49 forradalom és szabadságharc hősi halottairól.
1848/49 -es hősi halottak emlékműve

A megemlékezés a Szent Rókus temetőben kezdődött, ahol az 1848/49 forradalom és szabadságharc áldozatainak állított emlékműnél álltak meg a magyar közösség tagjai, leróva tiszteletüket.  A koszorúzás előtt F. Cirkó Zsuzsa, a Szent György Lovagrend délvidéki nagypriorja mondott beszédet, melyben megjegyezte, hogy Kegyelet napi eseményekhez hasonló megemlékezéseknek, akkor van jelentősége, ha a megidézett hősök emlékéből, példamutatásából képesek vagyunk erőt meríteni az aktuális nehézségek leküzdéséhez. Ezt követően Orosz Attila, bácskai református esperes hirdetett igét,  s egy közös ima utána az emlékezők elhelyezték koszorúikat. Koszorúzás közben Povázsán László karnagy által vezetett énekkar tett szolgálatot. Tiszteletét fejezte ki a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szent György Lovagrend, a Magyar Polgári Kaszinó,  Zombor Város helyi önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ Női Fórum, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség  neves képviselői. Ezt követően  a megemlékezők tiszteletadással megálltak az első világháborús honvédsíroknál, ahol folytatódott a szertartás. Áldásvétel után  a Temetetlen halottak emlékfalához vonultak, ahol szintén koszorúzásra került sor.

Az emlékezés és kegyelet koszorúinak elhelyezése után  az egybegyűltek szentmisén vettek részt, melyet fő tiszteletű Drobina Gábor  celebrált a Szent Kereszt templomban. A szertartáson hangsúlyozta a múlt és jelen problémáinak hasonlóságát, valamint a magyar nemzet megmaradásának fontosságát ezeken a területeken is.

A szertartást követően a jelenlevők a Magyar Polgári Kaszinóba vonultak, ahol megkoszorúzták Schweidel József honvédtábornok, a zombori születésű aradi vértanú emléktábláját. Itt dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az egybegyűltekhez, beszédében kifejtette, hogy akkor van tényleges értelme a múltidézésnek, ha abból a mai generációk is le tudják vonni azt az eszmei mondanivalót, amit ezek az alkalmak hordoznak magukban. Az emlékező szavak után beszámolt a Kaszinó épületének felújításáról, melyre oly rég vártak. A továbbiakban kitért a Kaszinó épületének jövőbeni funkcióira, s arra, hogy terveik szerint már a következő tanévben megnyithatja kapuit a vajdasági magyar fiatalok előtt a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Kar nővérképzőjének kihelyezett tagozata, ahol 20-20 diák vehet részt majd a képzésben magyar, illetve angol nyelven.  Beszédét követően az egyesület fiataljainak színvonalas előadását hallgathatták meg a résztvevők, majd Tompa Péter tárogatójátéka mellett koszorúzták meg a Schweidel-emléktáblát .

A rendezvény a Magyar Polgári Kaszinó kézimunka szakkörének kiállításával zárult, ahol a résztvevők meg is vásárolhatták a kialított darabokat. A kézimunkák mellett természetesen ott sorakoztak azok a nívó díjas és nagymesteri kitüntetések, amelyeket alkotóik szereztek az évek, évtizedek folyamán.