Jelenlegi hely

Kép - Zene - Szó kiállítás nyílt Galántán

/ Baranyai Kinga Anna /
baranyai.kinga.anna képe
2017. május 2-án volt a Kép – Zene – Szó című Géczy Olga és David Aurell kiállítás ünnepélyes megnyitója Galántán. A Városi Galériában gyűltek össze a művészet-kedvelők.
Kép - Zene - Szó kiállításKép - Zene - Szó kiállításKép - Zene - Szó kiállításGéczy Olga - Kodály Zoltán és neje

A Galántai Városi Galériában tartott rendezvényt Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész nyitotta meg. Géczy Olgát és férjét a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Dr. Molnár Imre részesítette megtisztelő méltatásban. Köszönetet mondott a művészeknek Mézes Rudolf a CSEMADOK Nyugat-Szlovákiai regionális alelnöke, és beszédet mondott Kolek János, a Galántai Városi Művelődési ház igazgatója. Továbbá az ünnepségen a Galántai Kodály Zoltán Daloskör adta elő Kodály Zoltán dalait.

Géczy Olga Galántán született, de családjával együtt 1946-ban Budapestre költöztek a Csehszlovák állam által. 1963-ban kitüntetéssel végzett a Zeneakadémia karvezető szakán Budapesten, majd 1975-ben emigrációra kényszerült, így 2010-ig külföldön élt. Ez idő alatt a zürichi Akademisches Orchester karmestere volt, vendégszerepelt Winterthur-ban, a luzerni operaházban és a lipcsei Gewandhaus Orchester élén. 1984-től Amerikába költözött, ahol megismerte férjét, Aurell David-et. Férje fedezte fel, és biztatta festészeti tehetségének kiaknázására, így beiratkozott a kaliforniai Ventura College-ba, ahol hat szemeszteren keresztül sajátította el a festészet alapvető elemeit. Első kiállítása 2000-ben volt a Legjobb növendék – kiállításon.

Géczy Olga számára a vizuális művészi megjelenés szervesen kapcsolódik a zene és a szó egységéhez, amelyet a Kép – Zene – Szó című kiállítása testesít meg. Festményeiben megjelennek Kodály Zoltán művei, Arany János verssorai, Vörösmarty Mihály gondolatai, és még sok minden más is.