Jelenlegi hely

Kevevári táncház és farsangi készülés

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Dél-bánsági körzetben található Kevevára egyik nevezetessége az Árpád-kori Keve vár, melynek romjai a Duna mellett, a település déli oldalán állnak. A vár az egykori Keve vármegye központja volt. Magyar múltja ellenére a település magyar lakossága jó ideje alig pár százra tehető. A legutóbbi népszámláláskor a városnak 13500 lakosa volt, 2011-ben 700 magyar ajkú lakost jegyeztek. A magyar nyelvű oktatás rég megszűnt. Közel másfél évtizede a katolikus egyházközség parokiájának épülete ad otthont a magyar anyanyelvápoló, hagyományőrző tevékenységeknek és közösségépítő, közösségösszetartó kulturális rendezvényeknek.
farsangi_keszuleskevevari_gyerekektanchazfelvonulas

A helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület az egyház vezetőivel közösen kitartó munkával, lelkesedéssel mindent megtesz, hogy összefogja, összetartsa a kevés létszámú magyar közösséget.A településen élő, Székelykevén tanító magyar  tanárnő, Binec Margit vállalta a gyerekekkel való hétvégi magyar anyanyelvápolást, aki az ünnepekre való szereplésekre felkészíti a felnőtt és gyerek csoportokat, valamint a magyar nyelvet oktatja. A rendszeres szombat délelőtti hittanóra után a gyerekeket játékos módszerekkel közelebb hozza a magyar nyelvhez, a kultúrához, a hagyományok ismeretéhez. A gyerekek többsége nem, illetve alig beszél magyarul.

Az egyesület kezdeményezésére és az ő szervezésükben január 30-án, szombat este Kiss Zoltán, székelykevei táncoktató vezetésével és a segítségemmel táncházat indítottunk, a legkisebb gyerekektől a felnőttekig szép számban megjelentek az érdeklődők. A kicsiknek népi játékokat, kiszámolókat tanítottunk, majd bukovinai és moldvai táncot. A sikerre és jó hangulatra való tekintettel az ezt követő hétvégén, január 6-án folytatásként a széki csárdás  lépéseivel egészítettük ki az előzetesen elsajátított táncokat. Örömmel, mondhatni sikerélménnyel zárult az est, a szervezők, résztvevők egyaránt meggyőződhettek a  tánc óriási összetartó erejéről.  A farsangi időszak végén, a nagyböjt közeledtével az elkövetkező néhány hét alatt elmarad a táncház,  helyette  a kisebb teremben lesznek foglalkozások, programok.

Kevevárán az utóbbi szombat délelőtti foglalkozások a farsangi szokásokhoz kapcsolódtak: álarcokat, jelmezeket készítettünk a gyerekekkel. Vasárnap, február 7-én a kevevári gyerekek bekapcsolódtak az idei székelykevei jelmezes felvonulásba. A déli órákban a székelykevei művelődési egyesület termében összegyűltek a jelmezbe  öltözött gyerekek, felnőttek kíséretében -  miután a falu elnökétől átvették a ,,farsang kulcsát,,  - hangos zajjal bejárták a falut. A gyülekezési helyre visszaérve elfogyasztották a farsangi fánkot, majd a jelmezek bemutatása után a legötletesebbeket díjazták.

Mint bármely ünnephez tartozó rendezvény,  a farsang is amellett  hogy az egész év legvidámabb, legmulatságosabb és legfelszabadultabb időszaka, - a mulatozásról, a jókedvről,  a bálokról, jelmezes felvonulásokról szól - lehetőséget ad az összetartozás megerősítéséhez.

A települések rendezvényein készült képek a galériában, ide kattintva láthatók!

A jelmezes felvonulásról ide kattintva talál képeket.