Jelenlegi hely

Kevevári templombúcsú

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Kevevára ősi település, az Al-Duna egyik kedvező fekvésű pontján, a Morava folyó torkolatával szembeni két hosszú sziget közötti átkelőhelyen helyezkedik el. Földrajzi fekvésének köszönhetően már a népvándorlás korától lakott vidék volt. A 12. században Kevevára már Keve vármegye központja lett. A 14. század végén vásártartási jogot szerzett, és egészen a 15. század végéig létfontosságú védelmi feladatokat látott el. A 16. század közepén viszont már török kézre került, ezután hosszú török fennhatóság következett. A lakosság főként a 19. század második felében gyarapodott, a század végén rendszeressé váltak a betelepítések.
img_6637img_6654img_6658img_6644

Napjainkban Kevevára (Kovin), valamikor Temeskubinnak is nevezett település egyike a Dél-bánsági körzet nyolc községének, mely 10 településből áll. A nagybecskereki egyházmegyéhez tartozó kevevári katolikus közösség templomát 1772-ben építették, majd 1830-ban felújították. Felszentelésének alkalmával felvett nevét a Sarutlan karmelita szerzetesrend alapítójának az ötszáz évvel ezelőtt született Avilai Szent Teréznek (1515-1582) a tiszteletére választották.

A templom védőszentjének, Avilai Szent Teréznek ünnepét idén október 15-én ünnepi szent mise keretében ünnepelte meg a maroknyi katolikus közösség. A délutáni szentségimádás órájában, a helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület kezdeményezésére fellépett az öttagú pancsovai Clarone di Bandur fafúvós zenekar; Respighi, Mozart és Bartók műveiből játszottak. A magyar és horvát nyelven bemutatott ünnepi szentmisét msgr. Fiser János plébános, a Nagybecskereki Egyházmegye általános helynöke celebrálta paptestvéreivel ft. Erős Mihály esperessel, illetve ft. Fehér Roland, ft. Csipak Csaba és ft. Halmai János plébánosokkal. Az elbocsájtó áldás után a zenekar Schubert és Bach szerzeményeket adott elő. Az ünnep hangulatát emelte a tizenegy tagú helyi templomi kórus szolgálata is, Nagy Irén és Nagy Károly kántorok felkészítésében.

A szertartást követően a jelenlévők vendégségben részesültek, és kötetlen társalgással folytatták az estet az egyházközség parókiáján. Ezen épület ad otthont közel másfél évtizede a magyar anyanyelvápoló, hagyományőrző tevékenységeknek és a magyar közösséget építő, összetartó kulturális rendezvényeknek.

A galériában található hanganyagban a kevevári magyar közösség tevékenységéről hallhatnak beszélgetést, melyet ft. Csipak Csaba székelykevei plébános úrral és Binec Margittal, a helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület tagjával készítettem.