Jelenlegi hely

Kézimunka kiállítás Hertelendyfalván

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXVI. Szemléjének keretében szombaton, szeptember 12-én délután egy órakor a hertelendyfalvi református imaház épületében megnyitották a helyi és másik öt dél-bánáti település népművészeti csoport munkáiból összeállított kiállítást.

Az al-dunai székelyek körében mai napig élő hagyomány a székely varrottasok készítése. A varrottas minták tulajdonosának, őrzőjének és ápolójának egyike Hertelendyfalva. A bukovinai székelyek egy csoportja Andrásfalváról 1883-ban települt a jelenlegi lakóhelyére, ahol az utódok  napjainkig őrzik azt az eredeti mintakincset, amely ma már a keltkezési helyén nem él. Kocsis Márta tiszteletesasszony és Kún-Szabó Júlia iskolaigazgatónő közös munkájaként 1974-ben jelent meg a Székely varrottas minták című gyűjteménye, majd ezt követően a hertelendyfalvi varrottasok mintakincsét Kemény Lajosné Varga, a népművészet nagymestere vitte tovább és 2004-ben jelent meg könyve, Hertelendyfalvi varrottasok címen, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kiadásában. Mindkét gyűjteményt használják a kézimunkázók, munkáikkal a helyi kiállítások mellett rangos nemzetközi kiállításokon is szerepelnek. Sokan közülük többszörösen  első díjban részesültek, és többségüknek a Nagymesteri díjat is odaítélték már, remek munkáik külföldön is ismertek, és csodálattal értékelik azokat.

A kiállítást Varga Erzsébet, a hertelendyfalvi kézimunkacsoport vezetője nyitotta meg Wass Albert gondolatát idézve,

„Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is."

Köszöntőjében kihangsúlyozta a népi alkotások üzenetértékét, magukban hordozzák a múltat és a jövőt, az alkotásról szólnak, közös elemük a magyar közösség képviselete. A kiállított tárgyak között voltak varrottasok, hímzéssel diszített viseletek, diszítő és használati tárgyak, melyeket a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylet és a Magyar Művelődési és Művészeti Központ, a fejértelepi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület, a székelykevei Varrócska Kézimunkacsoport, a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési egyesület keretében működő kézimunkázók készítettek.

A közönség tisztelettel  fogadta a kiállított darabok alkotóit, akik munkájuk révén hozzájárulnak a magyar népművészet, népi kultúra megmentéséhez, továbbörökítéséhez és köszönettel, szeretettel tettek bejegyzéseket, véleményeket a vendégkönyvekbe.

A kiállításon késült fotókat ide kattintva megtekintheti.