Jelenlegi hely

Kilenced a Lourdes-i Szűzanya tiszteletére

Imaközösség Kisoroszon

/ Gogolák Mariann /
gogolak.mariann képe
A katolikus világ számára a franciaországi Lourdes neve igen ismerősen hangzik. A Mária-kegyhelyek sorában a legjelentősebbek között tartják nyilván. A város Franciaország déli részén, a pireneusi hegylánc lábánál fekszik, a francia-spanyol határ mentén, közel a Földközi tengerhez. Itt, a massabielle-i barlangban jelent meg összesen tizennyolc alkalommal, egy szegény pásztorleánynak, Szűz Mária.
Kisorosz - Lourdes-i kilencedKisorosz - Lourdes-i kilencedKisorosz - Lourdes-i kilencedKisorosz - Lourdes-i kilenced

Az első jelenés 1858. február 11-én történt, így 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére az a nap a Betegek Világnapja. A jelenések óta templom épült a barlang sziklái fölé és földalatti bazilika készült a Szűz Anya tiszteletére. Lourdes-t évente 3-4 millió zarándok és sok százezer beteg keresi fel testi-lelki gyógyulást keresve.
Sokan nem jutnak el a szent helyre, lélekben azonban mindenki elzarándokolhat. Így teszik ezt évről évre a vajdasági Kisoroszon is. Az imaközösség tagjai február 3-án kezdik a kilencedet és a lourdesi jelenések emléknapjára (február 11.) fejezik be. A több mint százéves szokást kezdetben utcaközösségek gyakorolták. Az idősebb tagok elmondása alapján volt olyan utca is, ahol több csoport gyűlt össze imára az otthonokban. A fogyatkozó népesség miatt azonban átalakult a rend, napjainkban már a parókia ad otthont a mintegy húsz fős gyülekezetnek. Az utolsó alkalmat követően befejezésül szentmise keretében emlékeznek meg a jelenésekről és a plébános megáldja a Lourdes-i kilencedet imádkozó csoportot.