Jelenlegi hely

Kilenc hónap Csángóföldön

/ Tremmel Ákos /
tremmel.akos képe
Ösztöndíjasként Lábnyikban, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél.
Lábnyik

Érkezésemkor az elsődleges célkitűzésem a magyarul tanuló fiatalok számának növelése és új korcsoportok megszólítása volt, mivel az elmúlt években jelentősen visszaesett az iskolán kívüli magyar órákon résztvevő gyermekek száma. Legnagyobb eredményemnek élem meg, hogy a rendszeresen foglalkozásokra járók száma a kezdeti 15 főről 70 fölé emelkedett. Sikerült óvodás és középiskolás csoportot is indítani.

Az óvoda elindításához a Magyar Ház feletti padlásteret sikerült kialakítani: a 30 négyzetméteres ovis sarok mellett egy kisebb tanterem, valamint egy étkező is létesült. Mivel korábban nem volt fűthető a felső rész, ezért létfontosságú volt az újonnan bekötött vaskályha a munkámhoz. A karantén idején mosdó került fogadó szervezetem segítségének köszönhetően az óvodához, ami a későbbiekben a kicsikkel megkönnyíti a munkát.

A megvalósított programjaim közül a legnagyobb hatású a karácsonyi ruhagyűjtés és -osztás volt. Az Erdélyben szervezett gyűjtéssel a csángó családokat igyekeztem támogatni. A ruhákból a gyermekek karácsonyi műsora előtt választhattak a falusiak. A programnak hála sikerült a helyi közösségbe jobban beilleszkedni.

A tanév folyamán a gyermekeket különböző versenyekre és találkozókra készítettem fel és kísértem el: a Balladaéneklő találkozóra Klézsére, az „Elindultam este Guzsalyasba” rendezvényre Szászkútra, a Csengőversre Bákóba, valamint a Szeret-kupára. Ez utóbbira felkészülésképpen több barátságos focimeccset is szerveztem Magyarfaluban dolgozó ösztöndíjas társammal, Kiss Csabával közösen.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége tanítóival és hagyományőrzőivel élménypedagógiai továbbképzésen vettem részt Árkoson Orbán Imola vezetésével. 

A karantén idején adatbázist készítettem a pályázások megkönnyítéséhez, a helyi viszonyokat figyelembe véve feladatlapos távoktatási rendszerrel tanítottam.

Az eltelt kilenc hónapban komoly változásokat sikerült véghezvinni Lábnyikban. A gyermekekkel való hatékony munkához állandóság kell, ezért bízom benne, hogy a megkezdett tevékenységemet és terveimet a jövő tanévtől folytatni tudom.