Jelenlegi hely

Kirándulás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
Április 28-án, vasárnap, a hajnali órákban már gyülekeztek az emberek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület előtt. Összesen 57 személy foglalta el a helyét a buszban, akik közül a legfiatalabb 6 éves volt, a legidősebb pedig majd 80 éves. Az út Hertelendyfalvától Ópusztaszerig kb 260 km, ami nem kevés, de szerencsére a határátkelőhelyen sem kellett sokat várakozni.
Szer monostora romkertÁrpád fejedelem szobraHonfoglaló magyarokMartélyi halászkunyhó

A csoport először a rotundában található több állandó kiállítást tekinthetett meg. A három emeletet felölelő kiállítások között a következőket nézhettük meg: a honfoglaló magyarok, az államalapítás, várak és csaták a középkori Magyarországon, a szegedi paprika gyátrásának története, kincsek a földből – régészet és numizmatika. A legfelső szinten volt az Árpád-terem, ahol a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászati Múzeumot és Emlékhelyet is megszemlélhettük.

Talán nem véletlen, ha Ópusztaszert emlegetjük, hogy mindenkinek a Feszty-körkép jut eszébe, hiszen az emlékparknak ez az úgynevezett fő attrakciója. A panorámakép a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját idézi fel, amely festőjéről, Feszty Árpádról kapta a nevét.

Megtekinthettük Kovács Anton kárpátaljai festőművész kiállítását, ahol a „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyén készült egy-egy festmény. A kiállítás joggal viseli a Szent István keresztény hagyatéka címet, mivel a festő a városokban mindenhol a közös vonásokat kereste, azaz a templomokat festette meg.

Közösen megnéztünk két 3D-s animációs filmet. Az egyik Szer monostorának a történetét mutatta be. A másik film Magyarország történelmének meghatározó eseményeit mutatta be a honfoglalástól napjainkig.

Végül, de nem utolsósorban és a szerencsés időjárásnak köszönhetően lovasbemutatón vehettünk részt.

A szabadidős program során mindenki egyénileg körbejárhatta a parkot, a skanzent vagy kedvére fogyaszthatott a helyi büfékben.

A nap végén mindenki fáradtan, de mégis élményekben gazdagon térhetett haza az egynapos kirándulás után. Köszönjük a felejthetetlen élményt és a Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezető Zrt. támogatását.