Jelenlegi hely

Kirándulással egybekötött megemlékezés

Együtt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
A szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete 2020. május 31-én kirándulást szervezett Fojnicára és Kreševóra. Együtt emlékeztünk meg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról, ugyanakkor a nemzeti összetartozás napjáról is.
kolostorbanebedtundecsoport

Első utunk Fojnicára vezetett, ahol a Szentlélek ferences kolostornál megtartott szabadtéri ünnepi szentmisén vettünk részt. Innen a kreševói Szent Katalin ferences kolostorhoz mentünk, amely 2003 óta műemlékvédelem alatt áll. Az épület előtt készült el a csoportképünk is. Utána megnéztük a kolostor mellett lévő múzeum kincseit és a művészeti galériát.

A közös ebéd előtt legelőször Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya üdvözölte a vendégeket, az egyesület tagjait, barátait és az EUFOR Magyar Kontingens Törzsfőnöki Karának képviselőit. Örömének adott hangot, hogy hosszú idő után újra együtt lehetünk, és megemlékezhetünk a magyarok számára nagyon fontos eseményről, június 4-ről.

Baráth Ernő dandártábornok az EUFOR jelenlegi törzsfőnöke megköszönte meghívásunkat és a lehetőséget, hogy ilyen esemény keretében ismerhette meg a szarajevói magyar közösséget. Beszédében kiemelte, hogy nekünk, magyaroknak nincs más feladatunk, mint tudatni, éreztetni minden magyarral, a világ bármely pontján is éljen, hogy nincs egyedül, sosem lesz egyedül, mert egy olyan családhoz tartozik, amelynek tagjai soha többé nem engedik el egymás kezét.

Jómagam, a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019/2020-as évi Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa megköszöntem az elmúlt 9 hónapot. Azt, hogy együtt, egy jó csapatban, közös akarattal egy cél érdekében dolgoztunk, a közösségért, a Szarajevóban élő magyarokért, és megvalósítottunk programjainkat. Mérhetetlenül boldog vagyok, és büszke arra, hogy egy sikeres küldetést mondhatok magaménak, és minden élmény életre szóló tapasztalatot adott számomra.

Végezetül Horváth József, az EUFOR Magyar Kontingens állományának plébánosa asztali áldást mondott pünkösd, az összmagyarság legjelentősebb vallási ünnepe alkalmából. Kiemelte, hogy ezzel a szép összejövetellel itt, Bosznia-Hercegovinában is megéljük pünkösdnek az erejét és csodáját. Ezen a vallási ünnepen a világ minden táján összejönnek a magyar közösségek, hogy együtt ünnepeljenek. Pünkösd ajándéka a Szentlélek, a Szentlélek pedig az egység lelke, az életnek a lelke. S nem véletlenül ragaszkodik a magyarság ehhez az ünnephez, hiszen ha száz éve szét is szakítottak bennünket, de elválaszthatatlanok maradunk örökre.

Ezzel a zárógondolattal kezdetét vette a vasárnapi ebéd és a késő délutánba nyúló társalgás. Nagyon örülök, hogy ilyen szép megemlékezést tartottunk a programszakaszom utolsó munkanapján, és remélem, ősztől tovább folytatódik ez a misszióm.