Jelenlegi hely

"Kisebbségek szülőföldünkön"

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
2016. január 29-én a pozsegai Dobriša Cesarić Általános Iskola a „Cesarić a Cesarićban” programsorozata részeként a „Hazaszeretet – kisebbségek a szülőföldünkön” rendezvényén a Pakraci Magyarok Közössége képviselte a magyarságot.
Kisebbségek Pozsega-Szlavónia megyébenNemzeti ételek kóstolásaSzervezők és elnökökNemzeti kisebbségek Pozsegában

Az iskola 11 éve rendezi meg programsorozatát, melynek témáját mindig egy Cesarić vers adja. Idén a hazaszeretet, a szülőföld szeretete volt a téma, ez pedig szoros kapcsolatban áll a Pozsega – Szlavónia megyében élő kisebbségekkel is. A kulturális rendezvénysorozat első része egy kiállítás volt, "Cesarić versei a szememben" címmel, a második részben Konrad Katić honvédő tartott előadást "Honvédő háború - és a nemzeti kisebbségek, akik védték Horvátországot" témakörben. Az éves tematika részeként Marija Mrkojević a film- és fotóműhely vezetője diákjaival dokumentumfilmet készített "A különbözőség érték" címmel. A film üzenete - a címmel összhangban - az, hogy hazaszeretetünk nem zárja ki mások hazaszeretetét. Blanka Đimoti-Zima a program koordinátora elmondta, céljuk, hogy ösztönözzék a kulturális toleranciát, az iskolák sokszínűségét, a nemzeti kisebbségek kultúráját megismerjék, megszüntetve ezzel az előítéleteket és elszigetelődést, erősítve a csoportmunkát. Đimoti-Zima beszámolt az iskolájukban folyó munkáról- a diákokat minél több kultúrával, nyelvvel igyekeznek megismertetni, ugyan magyar anyanyelvű diákjuk nincs, de már egy versen keresztül megpróbáltak ismerkedni a magyar nyelvvel. (Sajnos, nem emlékezett, melyik vers is volt ez.) De reméli, a jövőben a Pakraci Magyarok Közössége segítségével a magyar kultúráról és nyelvről is bővíthetik tanulóik ismereteit. 

A január 29-i egész napos program során a megyei kulturális egyesületek bemutatták tevékenységüket, népviseleteiket, népi tárgyaikat, hagyományos ételeiket. A rendezvény első felében kulturális műsorokat élvezhetett a közönség. Az iskola tanulói és mentoraik a hazaszeretet témakörben végzett tevékenységeiket adták elő: a Veliki pjevački zbor (Nagy énekkar) és vezetőjük Danijele Petrinić, Mali folkoraši és mentoruk Snježana Potočnjak, rajtuk kívül a felső tagozatosok drámaköre és az iskola filmszakköre is bemutatta munkáját. A második részben a pakraci Braće Radić Általános Iskola, a Mladost Jakšić Általános Iskola és a Vilima Korajca Általános Iskola gyermekfolklórcsoportja tartott előadást. Az utóbbi iskola a térségben jelentős számban élő cseh kisebbséget képviselte a KUD Češka Beseda Kaptol egyesületével együtt. Az iskolások és a Češka Beseda Kaptol is készült cseh süteményekkel, mint livanky, pomazanky és perník. Kiállításukat színesítették különböző cseh jelképekkel, többek között a Kisvakond cinkos mosolya mellett fogyaszthattuk el a fahéjas cseh palacsintát és néhány cseh kifejezést tanulhattunk a virágfánkok majszolgatása közben kis iskolatábláról. Az olasz kisebbség olasz tanárnője, Marija Puškarić Pinocchio-ról tartott rövid előadást olasz nyelven, standjaiknál pedig olasz húsgolyókat kóstolhattunk. A szerb kisebbség éppen aktuális ünnepére, Szent Száva napjára készült, asztaluknál Szent Száva ünnepéhez kötődő jelképeket, ételeket találhattunk. Sveti Sava az iskolák védőszentje, az első érsek, a tiszteletére tartott megemlékezésekkor búzát (koljivo - amely mézből, dióból és búzából készül) és kenyeret (slavski kolać - egy rendkívül szépen díszített kenyér) áldanak. A szlovák Matica Jakšićból táncokkal, dalokkal és természetesen nemzeti ételekkel készült az eseményre. A Rama településről származó boszniai horvátok különösen gazdag programmal készültek. Standjukon a népi élet kellékei és a népi ételek elevenedtek meg, gyermekektől a legidősebbekig népviseletben képviselték kultúrájukat, zenés-táncos bemutatóval is készültek. A Pozsega-Szlavónia megyében legkisebb számban élő kisebbségek is jelen voltak, az albán és magyar közösség is részt vett a "Kisebbségek szülőföldünkön" programon. A Pakraci Magyarok Közösségén kívül ebben a megyében csak a lipiki magyarok őrzik magyarságukat egyesületi formában. A területen szórványban élő magyarok erős nyelvvesztése miatt már kórussal nem rendelkeznek, de az albán kisebbséghez hasonlóan standjaiknál megismerkedhettek nemzeti ételeikkel. A székelykáposzta, a zsíros kenyér, töpörtyűkrém és hatlapos sütemények nagy sikert arattak. Az egyesület elnöke, Josip Fa, magyar népviseletben képviselte a közösséget, valamint kiállítottunk többnyelvű ismeretterjesztő anyagokat Magyarországról, képeket a magyar népviseletekről.

Az iskola méltán lehet elégedett tevékenységével, üzenetük, az egymás mellett élő kultúrák tisztelete, a hazaszeretet, amely mindenkié, ezen a napon megelevenedett az iskola falai között. A diákok lelkesen igyekeztek megismerni a különböző kisebbségek kultúráját, miközben a kisebbségek is megismerkedhettek egymással, mialatt saját magukat képviselték.