Jelenlegi hely

Kisnemesek - Táncszínházi előadás Kolozsváron

/ Medvegy Andrea /
medvegy.andrea képe
A táncjáték a 20. századi bodonkúti kisnemesek emlékére jött létre Könczei Csongor rendező, koreográfus, a szamosújvári Téka Alapítvány, az azon belül működő Kamara Kaláka Táncegyüttes és a Harmadik Zenekar közreműködésével. "A Kolozsvártól északra fekvő dombvidéken élő, a néprajzi szakirodalom által Borsa völgyinek nevezett magyarság napjainkra már elfelejtett hagyományos zene- és tánckultúrája egyike a kevésbé gyűjtött, s így ismert zenei és tánckincsünknek, amelyik egy kicsit „kalotaszegies”, ugyanakkor egy kicsit „mezőségies” is, viszont tulajdonképpen egyik sem, hanem egy letűnt kisnemesi világ igen sajátságos folklórja."-olvashatjuk a meghívón.
kisnemesek1kisnemesek2kisnemesek3kisnemesek4

Könczei Csongorral több ízben dolgozott már együtt a Téka Alapítvány. Ezúttal így ír a koreográfus a műsorról: "Mert ez a vidék elsősorban a „kisnemesi falvak” vidéke, hogy csak a legismertebbeket említsük: Bodonkút, Hosszú- és Magyarmacskás, Kide, Magyarfodorháza vagy Szucság lakói a mai napig büszkék kisnemesi származásukra. A felsorolt falvak közül kiemelkedik gazdag és virtuóz népzene- és néptánckultúrája révén Bodonkút – a tervezett táncszínházi előadás ennek, az egykor igencsak mulatós kedvű falu magyar közösségének szeretne emléket állítani." 

Az utóbbi hónapokban a Kamara Kaláka Néptáncegyüttes munkájában vehettem részt Hegedűs István válaszúti ösztöndíjas társammal. Táncanyag- és énektanulás eredeti felvételek alapján, gyakorlás, és a kellékek előállítása volt a feladatunk, melyben nagy örömmel vettünk részt a többi táncossal együtt. A próbák Szamosújváron és Kolozsváron zajlottak, időt és energiát nem sajnálva dolgoztunk egy izgalmas műsoron. A megszokott néptáncelőadásoktól eltérően egy óriási paravánnal elkerített térben zajlik az előadás, ezzel előidézve a budai (Burjánosóbuda=Bodonkút, ahogy a műsorban hallható archív felvételből is kiderül) csárda hangulatát, de nem térek ki minden érdekességre - legyen ez kedvcsináló mindenkinek a következő tervezett alkalmakra: április 29. Kolozsvár, május 21. Szamosújvár. Talán csak annyit még, hogy attól lett számomra különösen élményszerű ez a táncjáték, mert itt a néző és előadó közötti határ elmosódik, bizonyos fúziót létrehozva, és szabadon hagyva a lehetőséget mindenkinek, hogy aktív részese lehessen a látottaknak, hallottaknak, ha úgy hozza kedve.

Az április 7-ei bemutatón lelkes közönségünk sorait növelte a Téka és  Kallós Alapítványok csapata a kolozsvári Tranzit Házban. A helyszín különlegessége, hogy egy régi zsinagóga belső teréről van szó, amit - miután eredeti funkcióját elvesztette - művészeti és közösségi tevékenységekkel töltenek meg a működtetői.

A személyes élményeim a folyamatról nagyon pozitívak, felemelő érzés például, hogy olyan területre jellemző táncokat és énekeket tanulhattam meg, ahonnan több gyermek is érkezik a bentlakásba.

A műsort szívesen ajánlom kísérletezőkedvű, de hagyományos nézetekkel rendelkező néptánckedvelőknek is.