Jelenlegi hely

Kodály Napok Galántán

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
Kodály Napok Galántán: Az UNESCO által meghirdetett Kodály-évben különösen nagy hangsúlyt fektet a Csemadok Galántai Területi Választmánya a nagy zeneszerző hagyatékának életben tartására. A rendezvénysorozatba szépen illeszkedett a háromévente megrendezésre kerülő Kodály Napok, mely idén május 26-28. között XVII. alkalommal került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, és a SZMMI közreműködésével.
Deáki templomKoncert a peredi templombanKodály szobránál GalántánÖsszkar a gálán

A Kodály Napok nyitányaként a Városháza épületében Kodály életét bemutató kiállítás nyílt, melyen a Galántai Alapiskolások énekeltek Balogh Csaba karnagy vezetésével. Takáč Zsolt alpolgármester a vendégeket, fellépőket köszöntve hangsúlyozta, hogy a Kodály Napok a megmérettetésen túl az örömről, a zene szeretetéről szól. A nap a kórusok környékbeli templomokban adott esti koncertjeivel fejeződött be. Deáki Árpád-kori templomában a helyi kórus fellépése után a füleki nőikar, valamint a veszprémi vegyeskar adott koncertet. Utóbbi karnagya, Erdélyi Ágnes a közönséget is megénekeltette. 

Másnap, szombaton 19 kórus versenye következett a Mindszenty Zsuzsanna vezette zsűri előtt. A nap zárásaként szintén koncertek következtek a mátyusföldi falvakban. Pereden a Budapesti Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és Veszprém Város Vegyeskara adott nagysikerű koncertet, mely a Galántai Táncok előadásával zárult.

A Kodály Napok harmadik napján az összkari próbát és szakmai értékelést követően, Kodály előtt tisztelegtek a résztvevők az Esterházy-kastélyparkban lévő Kodály szobornál, majd átvonulva a kultúrházba sor került az eredményhirdetésre és a gálára. Az ünnepi beszédet mondó Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke hangsúlyozta, Galánta Kodály városa, ahol a zenei anyanyelv, és a nyelv művelése különösen fontos. Az eredményhirdetés előtt Hartyányi Judit, a zsűri tagja mondott beszédet, kiemelve, hogy Kodály életműve ugyan nem folytatható, de minden az emberi és művészi értékek kibontakoztatásáért történő erőfeszítés az ő örökségét viszi tovább.

A zsűri Bronz koszorús minősítésben részesítette a párkányi Szivárvány Énekkart és a Ragyolci Jázmin Nőikart. Ezüst koszorús minősítést kapott a bősi Kék Duna Vegyeskar, a füleki Melódia Nőikar, a dunaszerdahelyi Vox Camerata, a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskar, a párkányi Stilla Pectus és a szintén párkányi Katedra Női Kamarakórus. Arany koszorús minősítésben részesült: a pelsőci Korona Énekegyüttes, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa, a zselízi Franz Schubert Vegyeskar, a komáromi Selye János Egyetem Nőikara, a koloni Zobor Hangja Vegyeskar, a Peredi Nőikar, a füleki Pro Kultúra Férfikar, a tesmagi Amicorum Vegyeskar, valamint az ipolybalogi Szent Korona Kórus. Aranykoszorús minősítést kapott a zsűri dicséretével a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a komáromi Concordia Vegyeskar. A Peredi Nőikar és az ipolybalogi Szent Korona Kórus Elismerő oklevelet, és a Veszprémi HANGVILLA különdíját kapta. A Komáromi Selye János Egyetem Nőikara a kortárs szerző művének legjobb előadásáért a Hajnalok Völgye Kórusfesztivál különdíjában, és elismerő oklevélben részesült. A Magyar Kodály Társaság elismerő oklevelét Józsa Mónika kapta. Komáromi Concordia Vegyeskar a kodályi mű legjobb tolmácsolásáért járó különdíjban részesült, valamint ők kapták a XVII. Kodály Napok kórusversenyén legmagasabb pontszámot elérő kórusnak járó különdíját is.