Jelenlegi hely

Kodály-emlékszobát avattak Galántán

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
Október 23-án, az 56-os forradalom és szabadságharc napján ünnepélyes keretek között nyitották meg a Kodály-emlékszobát Galántán, a neogótikus Esterházy-kastély felújított északi szárnyának emeletén.
Kodály emlékekKodály emlékekKodály emlékekGálaest

A kecskeméti születésű Kodály Zoltán gyermekkorának egy részét Galántán töltötte. Ebben az időszakban élénk táncos-zenei élet folyt Galántán, Mihók prímás bandájának köszönhetően, ami hatással volt a későbbi zeneszerzőre. 1933-ban, a Budapesti Filharmónia Társaság megalakulásának 80. évfordulójára írta a Galántai táncok című, méltán híres művét, emléket állítva a galántai hagyományoknak. A mű első szakasza ugrós táncot, a második dudatáncot imitál, majd ezt váltja fel a népi zenekar és a szédítő táncos mulatság.

Az emlékszoba megnyitásának célja megőrizni Kodály örökségét Galántán. A megnyitón részt vett Kertész Attila a magyar Kodály Társaság elnöke, az emlékszoba szakmai kurátora. A kiállítás anyagát a Csemadok regionális alelnöke, Mézes Rudolf mutatta be. Ebben a szobában kapott helyet Pomothy László portréfestménye Kodályról. Elmondta, milyen nagy öröm számára, hogy festménye méltó helyre került.

Az emlékszobában fellelhető tárgyak, képek, dokumentumok, a zeneszerző munkásságának Galántához köthető korszakát hivatott bemutatni. A Kodály-emlékszoba hétköznapokon délelőtt 10 órától, délután 3 óráig várja az érdeklődőket.

A megnyitót követően a Galántai Művelődési Központban folytatódott a megemlékezés Kodály Zoltánra. A Galántai táncok első elhangzásának 85. évfordulója alkalmából két felvonásos ünnepi gálaestet szervezett Galánta város Önkormányzata, a Csemadok Galántai Területi Választmánya és Városi szervezete, valamint a Városi Művelődési Központ. Az estet Kecskemét város alpolgármestere Mák Kornél nyitotta meg. Galánta és Kecskemét tizenhat éve testvérvárosok, kapcsolatukat Kodály Zoltán személye fűzi igazán szorosra.

Az est folyamán színpadra lépett a Galántai Kodály Zoltán Daloskör, melynek megalakulásában maga a zeneszerző is segített, és élete végéig figyelemmel kísérte működésüket. Őket követte a színpadon a Komáromi Szimfonikus Zenekar, akiktől többek között a Galántai táncokat is hallhattuk. Az estet a Kecskeméti Táncegyüttes, Tisztelet Kodály Zoltánnak című nívódíjas összeállításával zárta. A magas színvonalú előadásoknak köszönhetően méltón ünnepelhetett együtt Galánta és vidéke, valamint a Kecskemétről érkezett vendégek.

 

képek: Horváth Szomolai Andrea

forrás: http://www.filharmonikusok.hu , ma7.sk