Jelenlegi hely

Kodály Spicy Jazz koncert - Máramarossziget

Magyar népdalok jazz formában

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
Első erdélyi körútjának alkalmával Máramarosszigeten koncertezett a Kodály Spicy Jazz. Az együttest 2016-ban, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára hívta életre a Music Fashion kiadó. Fő céljuk a magyar népdalok népszerűsítése jazz formájában, olykor egy kis funk, R&B, latin vagy akár metál fűszerezéssel.
Cséry Zoltán, billentyűGörögh Dániel, trombitaKodály Spicy JazzKöles Márk, dob

Ennek a könnyed és trendi fúziós jazz muzsikának köszönhetően a Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdal-kincs szélesebb közönséghez juthat el, és tudat alatt is taníthat, nevelhet, szerethetőbbé téve népdalainkat.

Az NKA támogatásával létrejött négy állomásos koncertsorozat Aradon kezdődött, második állomás volt Nagybánya, majd Máramarossziget következett. A Szigeti fellépést követően a zenekar Nagyváradon zárta erdélyi körútját. Szentgallay György basszusgitáros kiemelte, hogy a turnénak köszönhetően új helyeket ismerhetnek meg; érdekes és szép vidékeket láthatnak, amely nagy nyugalmat áraszt.

A Kodály Spicy Jazz máramarosszigeti fellépését a Rotary Club Sighet-Romania, valamint a Hollósy Simon Művelődési Egylet közösen szervezte. A fiatalokból álló zenészcsapat több, mint egy órás koncertjén a Felszállott a páva kezdetű népdal és a Túrót eszik a cigány jazzes változata mellett hallható volt az ismert Esti dal, valamint az Adventi ének is, mely sok néző szeméből könnyeket csalt elő.

Cséry Zoltán - billentyű, Görögh Dániel - trombita, Köles Márk - dob, Szentgallay György - basszusgitár

A zenészek kedves és lelkes közönséggel találkozhattak Máramarosszigeten, akik fogékonyak voltak a magyar népzenének ennek az újszerű formájára. „Fontos átadnunk azt az üzenetet, hogy a magyar zene él és virul.” – nyilatkozta Köles Márk, az együttes dobosa. Cséry Zoltán, a Kodály Spicy Jazz billentyűse és a zeneszámok megálmodója bizakodó az együttes jövőjét illetően, hiszen nagyjából egy év alatt összegyűlt egy lemezre való anyag, melyet szeretnének végső formára hozni és megjelentetni. A koncert utáni baráti beszélgetésben a zenekar tagjai felszabadultan meséltek a turnéról, máramarosszigeti és máshol szerzett élményeikről és szinte egyszerre válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy ellátogatnának-e hozzánk újra. 

Rövid bemutató a Kodály Spicy Jazzről.