Jelenlegi hely

Könyvbe tekintő, könyv-betekintő

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
„A könyv az az embernek, ami szárny a madárnak” (Bonus) („..nekem a könyv a(z egész) szárnyaló madár.”)

2015. október 14-én „Könyvbe tekintő, könyv-betekintő” címmel tartott előadást Mag. Art. Ádám Ágnes restaurátor, könyvtörténész az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezésében.

Egy többrészes előadássorozat keretében ez alkalommal a könyvrestaurálás fortélyaival, izgalmaival ismerkedhettünk meg.

Ádám Ágnes elmondása szerint a restaurálás nem arról szól, hogy a könyvben minden egyes hibát kijavítunk, épp ellenkezőleg – maga a sérülés hozzá tartozik a könyv történetéhez, így a mai álláspont szerint a restaurálás célja, hogy minél kevesebbet avatkozzunk be a könyv állapotába. Az esetleges feljavítás célja tehát az, hogy maga a könyv funkcióját megtartsa, pl. lapozható legyen, de mindeközben ne veszítse el régiségét, patináját, és továbbra is idéznie kell az adott korszakot.

Érdekességként azt is megtudhattuk, hogy a régi, kézzel íródott könyvek sokszor „kincseket” is rejtenek: a restaurátor találkozhat bennük unalomból készített karikatúrákkal és különböző firkákkal, sőt előfordult már olyan is, hogy levágott körömdarabok vagy egy olló került elő a könyvből.

Jó volt hallgatni Ádám Ágnest beszélni a munkájáról, hiszen számára ez nemcsak egy munka, hanem a szenvedélye is. „Nehéz érzelemmentesen beszélni a munkámról. Számomra a könyvrestaurálás nem csak egyszerűen foglalkozást, vagy szakmát jelent. Annál sokkal több: hivatás, mesterség, felelősséggel járó mentőmunka. Nagy türelmet, precizitást igényel. Feladatunk a sérült kéziratok, könyvek helyreállítása, a funkció, a használhatóság, az olvashatóság visszaállítása.”

Ágnes napi feladataihoz tartozik a kéziratok, kódexek restaurálása, különös tekintettel a nagyon rossz állapot miatt zárolt anyagokra, a pergamen kéziratokra és kötésekre, illetve a kiállítások előkészítése, ezen kívül karoling és szláv kódexek helyreállításában vesz részt.

Ágnes jelenleg az Osztrák Nemzeti Könyvtár Restauráló Intézetében dolgozik 8 éve. Érdekesség, hogy ő az utolsó restaurátor, akit teljes munkaidőben vettek fel – ezután, ha elmegy egy kolléga, a helye megszűnik.

Ágnes a karrierjéről így nyilatkozott: „Azt csinálom, amit szeretek. Megbecsülnek. Elértem azt a munkámban, ami kevés restaurátornak adatik meg. Azt hiszem, ezt nevezhetem a saját karrieremnek. Ennél többet nem is kívánhatok.”