Jelenlegi hely

Könyvbemutató Bécsben - A népcsoportok helyzete

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
2015. november 5-én került sor a Neue Entwicklungen der Volksguppen in Wien c. könyv sajtótájékoztatójára Bécsben, a Presseclub Concordia termében.

A Bécsi Etnikai Csoportok Munkaközössége (ARGE) által készült könyv 300 oldalon és 30 fejezetben taglalja a bécsi etnikai csoportok aktuális témáit, problémáit. Heinz Tichy úr, a könyv egyik szerkesztője szerint a mű megszületése egy fontos lépés a különböző etnikai csoportok közötti összefogás megerősítésében. Fontos kiemelni, hogy a könyvben azokról az etnikumokról van szó, akik tradicionálisan, akár már több évszázad óta jelen vannak Bécsben (horvátok, szlovének, csehek, szlovákok, magyarok és romák), nem pedig a napjainkban megjelenő új migráns csoportokról.

Ezen csoportok már egy bizonyos szinten integrálódtak, így sokkal inkább láthatatlanok maradnak. Ebből ered az a visszatérő probléma, hogy az állam sem szentel az érdekeiknek különösebb figyelmet.

A könyv fontos témája az identitás kérdése is. Napjaink egyik legnagyobb kihívása az EU-bővítés, ami elősegítve a mobilitást, még inkább kevert, multikulturális városokat hoz létre, és ebben a környezetben egyre nehezebb a népcsoportoknak megőrizniük hagyományaikat, sajátosságaikat.

Érdekességként megemlítették, hogy a 2010-es népszámlálás adatai alapján a kisebbség gazdasági értelemben már egyáltalán nem tartozik a kisebbségbe. Kimutatták, hogy az átlag, magát kisebbséginek valló lakosnak magasabb iskolai végzettsége van, mint az osztrákok átlagának. Ennek ellenére sajnos gyakran még mindig negatív hangnemben beszélnek a nem osztrák származásúakról a médiában.

A könyv tehát több szempontból hivatott körbejárni a nemzetiségi kérdést, és bizakodva áll a témához: kellő türelemmel még sok javulást el lehet érni.