Jelenlegi hely

Könyvtárat nyitott a kassai Rovás Egyesület

Mától látogatható a Kolár Péter könyvtár a Magyar Jelenlét Házában

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Kolár Péter nem csak a kassai, hanem az egész felvidéki kulturális élet meghatározó személyisége volt. Tavaly márciusban bekövetkezett váratlan halála után, a hagyatékából származó könyveket özvegye, Kolár Eszter a Rovás Egyesületnek ajándékozta. Ebből a több mint 1700 könyvből hoztuk létre a Kolár Péter könyvtárat.

 

Kolár Péter 1947-ben született Kassán. A kassai magyar tanítási nyelvű ipariskolában érettségizett, majd a pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskolán és a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, ahol gépészmérnöki és tanári oklevelet szerzett. Tervezőmérnökként és középiskolai tanárként is dolgozott, majd 1990-ben átvette a Thália Színpad vezetését, amely az ő irányítása alatt vált önállóvá Kassai Thália Színház néven. Négy év kihagyást leszámítva egészen 2011-ig volt a színház igazgatója. Az ezt megelőző időszakban tíz éven keresztül vezette a Csemadok Kassa-vidéki- és Kassa-városi Választmányát, 1997 és 2000 között pedig a Csemadok Országos Választmányának elnöke volt.

 

A könyvtár megnyitója egy megemlékezéssel kezdődött, amely során levetítettük a Bódva Völgyi Stúdió által 2016-ban forgatott portréfilmet (rendezte: T. Nagy Imre). A félórás film megtekintése során Kolár Péter visszaemlékezéseit hallgatva végigjárhatjuk életének legfontosabb helyszíneit.

 

A Kolár Péter Könyvtárban található nagyjából 1750 könyv csak egy része a Rovás Egyesület magyar nyelvű könyvgyűjteményének. (Az egykori Löffler-villában őrzött közel 6000 könyv nagy része is Kolár Péternek köszönhetően került a Rováshoz: helyhiány miatt a Csemadok adományozta azokat korábban a Rovás Egyesületnek). Kovács Ágnes és Szabó Ottó, a Rovás vezetői fontosnak tartották, hogy a hagyatékból származó könyveket egyben tartsák, és így őrizzék meg az utókor számára – ekkor született meg a Kolár Péter Könyvtár gondolata. Az könyvek mindegyikébe egy ex librist pecsételtünk, hogy így a későbbiekben is megkülönböztethetőek legyenek a máshonnan származó könyvektől. A könyvtár érdekessége, hogy a könyvek jó részét Kolár Péter ajándékba kapta, sokszor magától a kötet szerzőjétől, így egy-egy könyvet felnyitva gyakran bukkanhatunk kézzel írott ajánlásokra, szívhez szóló, személyes üzenetekre.

 

A könyvtár hétfőtől csütörtökig 10 és 18 óra között, pénteken pedig 10 és 14 óra között tart nyitva az Erzsébet u. 42-es szám alatt található Magyar Jelenlét Házában. A könyveket egyelőre nem lehet kikölcsönözni, helyben olvasásra azonban mindenkit szeretettel várunk.