Jelenlegi hely

KORIP Lupényból

Kezek emlékeinek őrzői védelmezőként, segítőként

/ Fülöp Ágnes /
fulop.agnes képe
A lupényi horgoló kör megalakulásának rövid távú célja KORIP-ok készítése, melyeket a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház koraszülött osztályára juttatunk el. Hosszú távon a cél, hogy a résztvevők kreatívan töltsék együtt az időt, egymás társaságában gyakorolhassák közös hobbijukat, és legyen egy állandó programja a csoport tagjainak.
Lupény KORIPLupény KORIPLupény KORIPLupény KORIP

A magyarországi koraszülött osztályokon egyre gyakrabban felfedezhetőek a babák mellett apró színes, polipfigurák. 2013-ban Dániában önkéntesek egy csoportja kis polipokat kezdett el horgolni koraszülött babák számára. A polipok karjai szimbolizálják az ölelést és a biztonságot, illetve segítséget nyújtanak, hogy a babák a polipok csápjaiba kapaszkodjanak a csövek helyett. A csápok megragadása a picik számára a köldökzsinórt idézi fel, mellyel átélik az anyaméh biztonságát, ez nyugtató hatással van a babákra. Magyarországon a Koraszülöttekért Országos Egyesület vezette be a kórházak koraszülött osztályaira 2015-ben. A dán mintát adaptálva, a megfelelő sterilizálási technika megtalálásával elkészült a magyar feltételeknek megfelelő hivatalos KORIP minta. A végleges mintát a KORE által szervezett megmozdulásokon lehet elsajátítani, illetve elérni a hivatalos mintát. 

Veszprémben Vásárhelyi Anna fogja össze a KORIP-horgoló kört. Vele vettem fel a kapcsolatot, nagyon szívesen segített, elküldte a mintát és a megfelelő fonal és tömőanyag nevét. Az eszközök beszerzése után, felkértem a Lupényban horgolni tudó hölgyeket, hogy segítsenek a babáknak. A csoport tagjai nemcsak a találkozásokon, de szabadidejükben, otthon is horgolták a KORIP-at. Az elkészült 25 db polipot személyesen adtam át Veszprémben, a megfelelő sterilizálás után a nyáron már a veszprémi kórház koraszülött osztályán segítenek a lupényi KORIP-ok a legkisebb hősöknek.