Jelenlegi hely

A Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad vendégszereplése és Kolumbán Sándor énekes előadása Halmágyon

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Két sikeres kulturális eseménynek adott otthont a közelmúltban a halmágyi közösségi ház, a Petőfi Program keretén belül működő Márkos István Önképzőkör szervezésében.
A Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad vendégszerepléseA Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad vendégszerepléseKolumbán Sándor előadásaKolumbán Sándor előadása

2018. április 21-én szombaton, a Petőfi Program keretén belül működő Márkos István Önképzőkör szervezésében Halmágyra látogatott a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. Az előadás az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program 2018-as eseménysorozatának is része volt, így a diákok útiköltségét a Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ fedezte. Két Karinthy darabot láthatott a népes közönség, melynek tagjai nagy számban érkeztek a közeli Fogarasról is, tele volt a spontán színházzá átalakított gyülekezeti terem. Az eseményt követően szokás szerint a helyi asszonyok uzsonnával, friss finom házisüteménnyel köszönték meg az előadást. A társulat vezetője Molnár János elmondta, hogy a társulat 45 éves fennállása során erdély szinte összes falvát bejárták, még a kommunizmus nehéz évei alatt is aktívak voltak a vendégszereplések. Különösen fontosnak tartotta akkor is és most is a szórványban szervezett fellépéseket, hiszen ezekre a helyekre ritkán jutnak el a hasonló produkciók. A halmágyiak különös módon örültek az előadásnak, az idősek közül többen felidézték azokat az időket, amikor még Halmágynak is volt saját amatőr társulata, és amikor még ők is elvihették a falun kívülre a a szindarabokba bújtatott magyar kultúrát.

2018 április 25-én szerdán került sor a Márkos István Önképzőkör záró estjére, mely esemény meghívottja Kolumbán Sándor világtalan zenész volt az erdővidéki Bardocról. Sándor nem először járt a környéken, ahogy Halmágyon sem ez volt az első fellépése. Korábban részt vett a 2016-os I. Fogarasi Magyar Napon és ugyanabban az évben a Halmágyi Napokon is.  Volt már a Fogarason működő Babits Mihály Önképzőkör vendégelőadója is. Az előadó erre az alkalomra különleges dalválogatással érkezett, melyet sajátos tiszta és őszinte stílusában adott elő a népes közönségnek, meghitt pillanatokat varázsolva a gyülekezeti ház falai közé, ahol jelen volt az idősebb generáció, a fiatal szülők generációja és jelen voltak a közösség gyerekei is.