Jelenlegi hely

Koszorúzás Alkenyéren

/ Surányi Bettina /
suranyi.bettina képe
2017. október 13-án koszorúzott Alkenyéren a Kinizsi szövetség a szervezethez tartozó településekkel együtt, az 1479.október 13-i diadal évfordulóján. A csata helyszínén lévő emlékmű felújítási munkái éppen folytamban vannak, ennek ellenére a megemlékezés nem maradt el. A kenyérmezei koszorúzáson részt vettek a dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő gyermekek is.
A Kinizsi Szövetség tagjai a Dévai gyermekekkel a koszorúk elhelyezése után

2017. október 13-án részt vettünk a kenyérmezei koszorúzáson. A csatára történő megemlékezés keretein belül a dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő gyermekek zenés műsorral emelték az esemény színvonalát. A műsor hallgatása közben mindenkiben fellapozódott a történelemkönyv, és újra átélte azt az eseményt, amely megváltoztatta történelmüket. Idézzük fel a történéseket:

"1479. október 13-án ütközött meg Kenyérmezőnél Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál főkapitány egyesült serege az Isza bég vezette portyázó oszmánokkal, akik a csatát megelőző néhány napban végigfosztogatták Erdély déli részét. Az ősz kezdetéig Szendrő környékén állomásoztak, majd Havasalföldön keresztülvágva, a Lator folyó forrásvidékén átkeltek a Kárpátok hágóin, és három nap alatt  több száz erdélyi települést égettek fel. A korábbi hadjáratok tapasztalatai nyomán Báthory vajda nem támadt azonnal a portyázó oszmánokra, hanem – a lakosság nagy részét a hegyekbe menekítve – kivárta, míg az ellenség a rablásban elfáradt, a vagyonszerzéstől pedig elkényelmesedett. 

A csata délután egy órakor kezdődött, s először a törökök tanúsítottak fölényt. A magyarok az elején pánikba estek, mert Báthory lova megbotlott és ezt rossz előjelnek vélték. A harcban a vajda tényleg felbukott a lovával, a török krónikák szerint Isza bég emberei döntötték fel, és ez pánikot okozott a magyarokban. Kinizsi mindkét kezében kardot tartva vívott közelharcot az ellenséggel, akiket ennek látványa megfélemlített. A rohamra lendült páncélosokkal szemben a rémült Ali eleinte kapkodva felvette a harcot, majd hirtelen elvonult a csatatérről, magára hagyva embereit. Ezt kihasználva Kinizsinek sikerült oldalba támadnia a Báthoryt szorongató törököket. A harc még órákig tartott, mert a török sereg többi része keményen tartotta állásait, de amikor Isza bég halálosan megsebesült, el kellett hagynia a csatateret. Erre a vezér nélkül maradt török centrum is megfutamodott, s vele együtt az akindzsik is. A magyarok üldözőbe vették őket és java részüket módszeresen lekaszabolták. A véres ütközetben a vajda és a főkapitány egyesült seregei megsemmisítő győzelmet arattak a törökök felett, és hosszú időre elvették a szultánok kedvét a magyarországi háborúskodástól."

A visszaemlékezés  után koszorút helyeztek  el a Kinizsi szövetség tagjai.

A szövetség tagjai, és azok vezetői:
  • Nagyvázsony Község Önkormányzata (Nagyvázsony – HU) – Fábry Szabolcs János, polgármester
  • Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (Pancsova - SRB) – Rancz Károly, elnök (Pancsova Város alpolgármestere)
  • Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület (Csernakeresztúr – RO) – Szabó Julianna, elnök
  • Kishegyes Helyi Közösség (Kishegyes – SRB) – Mohácsi Zoltán, tanácselnök
  • Egyházasbást Önkormányzata (Egyházasbást – SVK) – Mede Szabolcs, önkormányzati képviselő
  • Székelykeve Helyi Közösség (Székelykeve – SRB) – Kovács Mária, tanácselnök
  • Gidófalva Önkormányzata (Gidófalva – RO) – Berde József, polgármester
  • Firtosváraljai Unitárius Egyházközösség (Firtosváralja – RO) – Sipos László, lelkipásztor
  • Jót s jól Egyesület (Géberjén – HU) – Kovács Sándor, alapító tag, országgyűlési képviselő

forrás: kép - Nagyvázsony.hu; tartalom egy része - Rubikon.hu