Jelenlegi hely

Koszorúzás a kenyérmezei csata emlékére

Egy dicső csata

/ Fábián Mónika /
fabian.monika képe
"Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe." - Babits Mihály
Emlékmű - Kenyérmezei csataDévai Szent Ferenc Alapítvány  gyermekeinek műsoraJelenlévők

1479. október 13-án ütközött meg Kenyérmezőnél Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál főkapitány egyesült serege az Isza bég vezette portyázó oszmánokkal, akik a csatát megelőző néhány napban végigfosztogatták Erdély déli részét. A véres ütközetben a vajda és a főkapitány egyesült seregei megsemmisítő győzelmet arattak a törökök felett, és hosszú időre elvették a szultánok kedvét a magyarországi háborúskodástól.

A csatának állít emléket Alkenyéren egy emlékmű, melynek koszorúzására október 12-én került sor. Az eseményen, mint minden alkalommal a Kinizsi Szövetség tagjai vettek részt, mely a Kárpát-medence több települését, szervezetét is magába foglalja. A koszorúzást színesítették műsorukkal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is.

A programon részt vett, és beszédet mondott Pánczél Károly, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is.

 

Az eseményről bővebben:

http://nagyvazsonyma.hu/2018/10/12/kenyermezon-koszoruzott-a-kinizsi-szovetseg/

https://www.facebook.com/PanczelKarolyOrszaggyulesiKepviselo/posts/1939624229426268?__xts__[0]=68.ARDHD1D9TNX-q6VuNTMlInvtrkWykp_Evlj7XXnHdxWjNgdVY6ZQVroY2OKFArZKw6Ca41F4rtZSmWqYl3WovdACsmWVwc_LODRWmXO9FOdZoWq-T3ZGWOCrBrkyYFtkEUXjRrj2R8unxg47Ksg6I8lxkiMp2CITlKHkQlV2538N6wdPw0nvNQ&__tn__=C-R

A csatáról bővebben:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1479_oktober_13_a_kenyermezei_csata/