Jelenlegi hely

Közös ünnepi készülődés, a népi hagyományok felelevenítése a Nagykürtösi Magyar Ifiklub első rendezvényén

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Karácsonyra hangolódás jegyében telt a Nagykürtösi Magyar Ifiklub első összejövetele. A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szervezésében, Pathó Marianna koordinálása mellett megvalósuló eseményen magyar népi hagyományos ünnepvárás jellegzetes tevékenységei kerültek előtérbe.

A Nagykürtösi Magyar Ifiklub indításának célja, teret adni a járásban élő magyar kötődésű gyermekeknek, fiataloknak, hogy találkozzanak egymással, hasznosan eltöltött és élménygazdag délutánok során jobban megismerjék egymást, valamint a magyar kultúrát, az egyes ünnepekhez kötődő szokásokat, a járáshoz kötődő neves személyiségek munkásságát. A szervezők mindezt játékos formában, nem formális, élmény alapú módszerek segítségével próbálják közvetíteni a résztvevők felé.

A december 11-i ünnepvárón, a Komáromból érkező Balázs Lillával és Angyal Rékával –  hagyományőrzésben jártas szakemberekkel – ma már ritkán alkalmazott, kevésbé ismert technikák segítségével, természetes alapanyagú, gyékény és kukoricacsuhé díszek készítését próbálhatták ki az érdeklődők. Gyermekek, szülők, nagyszülők közösen készíthették el a karácsonyfát ékesítő angyalokat, csillagokat. A foglalkozások közben a gyermekek nagy örömére időről-időre felcsendült az ének, előkerültek a Luca-naphoz és Szent Miklós napoz köthető táncos gyermekjátékok is.

Az eseményre Nagykürtös mellett Zsélyből, Kőkesziből, Bussáról, Fehérkútról és Csalárról érkeztek résztvevők.

A karácsonyi ünnepváró sikeréhez nagymértékben hozzájárultak a járás Csemadok aktivistái – különös tekintettek a helyi alapszervezet tagjai – akik elvitték az esemény hírét a helyi magyar kötődésű családokhoz.

Folytatás január 30-án, szombaton következik változatlan helyszínen, Nagykürtösön a Písecká 3. szám alatti közösségi teremben. Részletes programmal január elején jelentkeznek a szervezők.