Jelenlegi hely

Közösségépítő pásztorjáték a fiataloktól

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe
Idén is, immár ötödik alkalommal, ökumenikus pásztorjátékkal készültek Karácsony ünnepére a MADISZ-os fiatalok a történelmi egyházak közreműködésével. A Báthory István Általános Iskola diákjai több mint egy hónapig gyakorolták a színdarabot és az énekeket a Millennium-Házban, ami mára a helyi ifjúság hagyományos adventi készülődésének részévé vált. Az idei karácsonyi jelenetet modernebb köntösbe bújtatták: a fiatalok szemszögéből követhettük végig a betlehemi eseményeket.
Ökumenikus karácsonyi pásztorjátékÖkumenikus karácsonyi pásztorjátékÖkumenikus karácsonyi pásztorjátékÖkumenikus karácsonyi pásztorjáték

A történet röviden: egy falu lakosai első alkalommal szerveznék meg közösen a betlehemes színdarabot, anélkül, hogy színházi társulatot hívnának meg. A Báró és Titkára válogatást tartanak, és közösen döntik el azt, hogy kinek milyen szerep felel meg. A válogatásra a falu apraja nagyja elmegy, és mindenki megkapja a magához illő szerepet. A Báró nem bízik abban, hogy sikerrel járnak, de a Titkár segítségével mégis színpadra viszik a betlehemes pásztorjátékot. Sokat próbáltak, és nagyon jól sikerült az előadás, amelynek segítségével a közönség bepillantást nyerhetett az ünnepi előkészület sokszínűségébe.

A MADISZ-os fiatalok három város öt templomában adták elő a pásztorjátékot. A fotón a medgyesi unitárius templomban láthatók

A Pásztorjátékot három különböző településen is sikerült előadni: december 23-án az erzsébetvárosi örmény-katolikus Nagytemplomban, Szenteste Medgyesen az unitárius templomban és a római katolikus plébániatemplomban, majd Karácsony első napján a medgyesi református és a szentágotai római katolikus plébániatemplomban. Az őszinte gyermeki hozzáállás ugyancsak megdobogtatta a szíveket, és nem csupán a jelenlevő szülők, nagyszülők szívét, hanem felekezetre való tekintet nélkül a hívekét.  A szerepléseknek köszönhetően a helyi ifjúság együtt töltötte a Karácsonyt, és a legnagyobb ajándék az volt számukra, hogy előadásukkal családjuk mellett Szeben megye magyar közösségének életébe is egy kis boldogságot hozhattak.

A Karácsony mindenki ünnepe. A medgyesi fiatalság ismét bebizonyította, hogy az ünnepek közösségformáló erővel bírnak, összekovácsolnak. A hagyományok éltetése mellett lelkiekben erősödni, örömöt és mosolyt hozni mindenki szívébe - ez volt a célja az idei pásztorjátéknak is. Külön köszönet jár Balázs Noéminek, aki fiatal anyukaként időt és energiát nem kímélve a harminc fős csoportnak az idei színdarabot betanította.