Jelenlegi hely

A közösségi lét ereje

Anyanyelvápoló tábor Maradékon

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe
Egy olyan közösségben, ahol már maroknyi a magyarság, ott hatványozottan fontosak azok a programok, melyek egy helyre vonzzák azokat az embereket, akiket identitásuk, nyelvük, kultúrájuk és történelmük is összeköt.
Csapatjátékok a táborban. Szalonnasütés a parókia udvarában. Próba a táborzáró gálaműsorra.A táborozók jó étvágyáról is gondoskodtak.

Számos olyan rendezvényre van szükség, ami élteti a szórványban élő kisebbség identitását és a felnövekvő generációban is kialakítja a folytatás igényét. Ezen gondolatok mentén indult útjára Maradékon az anyanyelvápoló tábor, amely sikerességét az is jól példázza, hogy idén 13. alkalommal rendezték meg a református egyház parókiáján.

A táborban évről évre nagy hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a gyerekek jobban megismerjék magyar hagyományaikat, mind a magyar néptáncon, mondókákon és természetesen azokon a közösségépítő játékokon keresztül, ahol szintén központi helyet foglal el a magyar nyelv. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) és a Maradéki Református Egyházközség szervezésében e nyárzáró tábor, melyet augusztus utolsó hetében szerveztek meg, mintegy 45 gyermeket számlálhatott. Nemcsak a gyereksereg volt nagyon lelkes, de az oktatói csapat is, kooperatív munka folyt öt napon keresztül, melynek központi szálát Lukács Gabriella, VMPE elnöke fogta össze, ő volt a tábor főszervezője.

A heti programot tekintve minden reggel áhitattal kezdődött, melyet Halász Dániel, maradéki református lelkész, illetve Szilágyi Zoltán, erdélyi (kőhalmi) református lelkész tartott.

Napközben osztott csoportokban dolgoztak a gyerekek, a legkisebbek Sturc Katarinával,  Vajda Ruskó Éva óvónővel és Szabó Nórával, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasával dolgoztak együtt, főként nemezeltek, tábori mécseseket készítettek, de volt ékszerkészítés és varrás is a vállalkozóbb szellemű gyerekeknek.

    

A nagyobbak két csoportban tevékenykedtek, e két fő szál a magyar néptánc és az anyanyelvápolás-drámaoktatás volt. A táncos csapat Varga Violával és Gazsó Tiborral dolgozott együtt, somogyi és széki táncokkal, népdalokkal ismerkedtek, a drámás csapat pedig Molnár Róbert színművésszel élhetett meg izgalmas perceket, aki magyar mondókákat, nyelvtörőket tanított és különböző ügyességi, illetve koncentrációs gyakorlatokat csinált a gyerekekkel.

   

A munkába Schön Bálint, volt Petőfi Sándor Programos is bekapcsolódott, aki több fronton is segítette a csapat munkáját, mind az áhitat során, mind pedig a heti események dokumentálásában.

Korábbi évekhez hűen, idén is volt tábortűz, szalonnasütés és gálaműsor, ahol a héten tanult táncokat, dalokat, kézműves alkotásokat is megmutatták a gyerekek a szülőknek.

A tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A táborhoz kapcsolódó fotókat a Magyar Szó webgalériáján tekinthetik meg:

https://www.magyarszo.rs/hu/4095/galleria/208143/Anyanyelv%C3%A1pol%C3%B3-t%C3%A1bor-Marad%C3%A9kon.htm