Jelenlegi hely

Kritikus iskolahelyzet a Belső-Mezőségen

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Bár szeptember 14-én a mezőségi Nagysármás iskolájában is megnyitották hivatalosan az idei tanévet, de még mindig kérdéses, hogy fenn tud-e maradni az iskola magyar szekciója.
Nagysármási református templomÉvnyitó a református templombanBentlakásos gyerekekSzilvakompót készül a gyerekeknek

A kisváros központi iskolájában az előkészítőtől a nyolcadik osztályig mintegy 100 magyar gyermek tanul, az órák párhuzamosan zajlanak román évfolyamtársaikkal. A régi keletű szaktanárhiány mellett az idei tanévben súlyos problémát okoz a felső tagozatos osztályok összevonásának kérdése. Nyolc-tíz fővel nem tudják hosszú távon fenntartani a városi iskola magyar tanítási rendű osztályait, és a helyi tanítók, tanárok – Lukács Melinda, Kecskés Izabella, Győrfi Appolónia, Székely Szabina, Kovács Emese, Bartha Erzsébet, Kiss Erika – legnagyobb erőfeszítései ellenére sem lehet megtölteni az iskola padjait.

A probléma megoldásában jelentős segítségnek mutatkozik a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2013-ban átadott, a nagysármási Református Egyházközség tulajdonában levő Szórványkollégium, melynek a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány a fenntartója – ám még itt is van üres férőhely. Balázs Lajos református lelkipásztor és felesége, Balázs Márta a nyáron a tanítónőkkel együtt végigjárta a környékbeli falvakat, tanyákat, hogy gyerekeket toborozzanak a bentlakásba, így szeptember közepén 11 kisiskolás költözött a kollégiumba. A szülők, főként a vegyesházasságban élők nagyon nehezen engedik el gyermekeiket maguk mellől, és sajnos a többségi román társadalomba születetteknek sokszor az anyanyelvi oktatás és a teljesen térítésmentes ellátás sem elég meggyőző érv.

bentlakásos gyerekek

A nehézségek ellenére a bentlakásban élő gyermekekből lassacskán szép kis közösség formálódik, akik a nevelőktől megtanulják a társas együttélés alapjait. Olyan délutáni foglalkozásokon vehetnek részt a helyi gyermekekkel együtt, mint a furulyaoktatás, mesefoglalkozás, népi játék és néptáncóra. Sikeresnek mutatkozik a gyermektánccsoport újjáélesztése, az első alkalomra mintegy 25 kisdiák jött el, és tanult meg néhány tánclépést.