Jelenlegi hely

Különdíjat nyert az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének rövidfilmje

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Ferencvárosi Önkormányzat által kiírt „József Attila MindenkiNET 2.” online videó pályázaton különdíjat nyert az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének rövidfilmje, amely József Attila: A hetedik című versét dolgozta fel. A forgatókönyvet Nagy Barnabás és Miklós Tünde írta, a film főszereplője, aki a verset is elszavalta: Nagy Domokos, a filmet Miklós Tünde, a Petőfi Sándor Program bécsi ösztöndíjasa készítette.

József Attila büszke volt arra, hogy Ferencváros szülöttje. A ferencvárosi emberek ma is mindent megtesznek azért, hogy a rendkívüli költő élete és művei folyamatosan, mindig megújuló formában kerüljenek elénk, megőrizve ezzel a költőóriás halhatatlan szellemiségét. Így van ezzel az AMAPED elnöke, Mentsik Szilvia is, aki szintén Ferencvárosban látta meg a napvilágot, és kilenc évig itt tanította magyarra az ifjúságot. Szilvia édesapja orvos volt, aki éppen műtött, mikor bomba találta el a ferencvárosi templomot, és a torony egy része a műtőre roskadt…

Így aztán több okból is szívügyünk volt a Ferencváros Önkormányzat „József Attila MindenkiNET” online videó pályázata, amely első ízben 2015 áprilisában, a költő születésének 110. évfordulóján került meghirdetésre. A pályázatra akkor 54 videó érkezett be. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy a határidő után is folyamatosan érkeztek a feltöltések, a jozsefattilamindenkinet.hu honlapon a két hét alatt több mint 11000 látogató fordult meg. A beérkezett színvonalas pályaművek sikeréből kiindulva az Önkormányzat úgy döntött, hogy 2015-ben még egyszer megnyitja a pályázati felületet a költő halálának évfordulója alkalmából, így találtam rá a pályázati kiírásra, néhány nappal a határidő lejárta előtt.

Nagy Barnabás, az AMAPED tanárának forgatókönyv ötlete alapján több helyszínen készültek a felvételek Nagy Domokos főszereplésével. A sok-sok munkával, és nagy odafigyeléssel készült kisfilm végre elnyerte végleges formáját, és még éppen időben érkezett meg az online pályázati felületre. A költő halálának évfordulója (december 3.) alkalmából meghirdetett videó pályázatra 53 alkotás érkezett, ezek megtekinthetők a www.jozsefattilamindenkinet.hu oldalon. Az AMAPED rövidfilmje itt megtekinthető.

A határidő végéig 231 szavazatot kapott a filmünk, ezúton is köszönjük szépen mindenkinek a voksot. Január végén értesültem arról, hogy pályázatunk különdíjas lett. Az oklevél mellett egy különleges kiadású József Attila verses kötetet és egy exkluzív Ferencvárost bemutató könyvet, valamint bögréket, tollakat és CD tartalmazott az ajándékcsomagunk.

Nagyon örülünk az elért eredménynek, és izgatottan várjuk a következő József Attila MindenkiNET pályázatot!