Jelenlegi hely

Különleges ajándék: Petőfi szobrot állítottak Nagykaposon, a jubiláló Erdélyi János Vegyeskar vágyának teljesítésére

/ Horti Réka /
horti.reka képe
2016. szeptember 24-én leplezték le Petőfi Sándor szobrát Nagykapos város főterén, és ugyanezen napon tartották meg a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Erdélyi János Vegyeskar tiszteletére rendezett Kárpát-medencei Kórustalálkozót. A két rendezvény szorosan összekapcsolódva zajlott le, hiszen a szobor ötlete a kórustól származott, s végül a húsz éves jubileum alkalmából állították fel a főtéren. A kórustalálkozóról külön beszámolót olvashatnak az oldalon.
A Kárpát-medencei Kórustalálkozó résztvevő kórusai a szoboravatásonA szobrot megkoszorúzza a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola delegációjaA szobrot leleplezi Gabri Rudolf, Bárdos Gyula és Túri Török TiborHorti Réka Petőfi ösztöndíjas a Petőfi szoborral

Délután négy órakor a Dobó téren felcsendült a magyar Himnusz, a Kárpát-medencei Kórustalálkozó részvevő kórusai vezényletével. Gabri Rudolf a Nagykaposi CSEMADOK Alapszervezet elnöke köszöntötte a szoboravató ünnepélyre érkezetteket és a találkozó meghívott kórusait. Külön köszöntötte Herczeghné Petneházy Melindát, a Herczegh Károly Alapítvány társalapítóját, aki elfogadva a meghívást rövid időn belül másodszor látogatott el Ung-vidékre, Tarnóczi Józsefet Ónód város polgármesterét, Túri Török Tibort a szobor alkotóját és Bárdos Gyulát a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség CSEMADOK Országos Tanácsának elnökét.

Az alkotás átadása alkalmából Bárdos Gyula tartott ünnepi beszédet a szobrot állító Nagykaposi CSEMADOK Szervezet felkérésére .
Beszédében hangsúlyozta: „… közösségként csak akkor lehetünk valóban sikeresek, ha vállaljuk identitásunkat, gyökereinket, tehát önmagunkat….” Petőfi Sándor és az 1848-49-es események szellemi örökségét, mint nemzettudatunk szilárd alapját említette. Petőfi életének lényegi elemét, mindennapi szabadságunk kivívását, a szűkebb hazán és a Kárpát-medence tájainak, kultúrájának és társadalmi életének alapos ismerete általi öntudatot emelte ki a végtelenül gazdag életműből.
Köszönetét fejezte ki a jubiláló Erdélyi János Vegyeskarnak egykori és jelenlegi tagjainak azért, hogy ösztönzésükre egyik legnagyobb költőnk mellszobra is bekerülhetett a sorba, Nagykapos büszke magyar szobrainak sorába, melyet az 1968-ban az első világháború utáni felvidéki történelem első köztéri, magyar vonatkozású szobra, Erdélyi János képmása nyitott be, s amelybe többek közt az 1948-as emlékmű, a milleneumi Turul madár és Szent István királyunk alakja is illeszkedik. Az élet örömteli játékaként továbbá megemlítette, hogy a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa épp Petőfi szobrának avatása előtt érkezett Ung-vidékre, így a Nemzetpolitikai Államtitkárság időzítésének és a helyi CSEMADOK figyelmességének hála az ünnepély konferálásával tevékenyen részt tudott venni az emlékállításon.

Petőfi Sándor szobra                            

A szobrot leleplezte Bárdos Gyula, Gabri Rudolf és Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművészt, akinek Mécs László mellszobra után alkotása immár másodikként gazdagíthatja a város nemzteti emlékhelyeinek sorát.

Pándy Árpád református lelkész a történelmi egyházak képviseletében megáldotta a szobrot, majd koszorújukat helyezték el a Nagykaposi CSEMADOK Szervezet, a Herczegh Károly Alapítvány, az Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, az Erdélyi János Vegyeskar, valamint a IV., ünnepi Kárpát-medencei Kórustalálkozó kórusainak képviselői, Petrikán Péter polgármester, Mihók Gábor járási MKP elnök és Bárdos Gyula országos CSEMADOK elnök.

Zárásként álljon itt Jókai Mór mondata Petőfiről, melyet beszédében az országos CSEMADOK elnök is idézett: „Jól történt, hogy porait szétszórták a szelek: Így minden magyarnak jut egy porszem és minden porszemben él a hazaszeretet…