Jelenlegi hely

„A kultúra létkérdés”

Hetvenöt éves a Csemadok

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Fennállása 75. évfordulóját ünnepelte a Csemadok Érsekújvárban. A 2024. március 9-i eseményen ünnepi beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és felléptek a régió hagyományőrző csoportjai, szólistái.
Bárdos Gyula elnök és Danczi József titkár, Sidó Zoltán, egykori Csemadok elnök emléktáblájánálPotápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszéde ÉrsekújvárbanCzimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjeA Tardoskeddi és a Besenyői citerások

1949. március 5-én alapították a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesületét, amely a névből származó mozaikszót a mai napig használja. A ma már Szlovákiai Magyar Társadalmi, és Közművelődési Szövetség néven ismert, mintegy ötvenezer tagot tömörítő szervezet, sokszínű kulturális műsort állított színpadra a legelső alapszervezetének otthont adó Érsekújvárban. Az eseményre elfogadta a meghívást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki az idei Fábry Zoltán-díj egyik kitüntetettje. Az államtitkár beszédében megköszönte a Csemadok tisztségviselők, és tagok munkáját, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködő nemzet évében nem engedik el egymás kezét a közösségek. Szintén az ünnepi eseményen vette át a Fábry Zoltán-díjat Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője is.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „a kultúra létkérdés.” Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt pedig hangsúlyozta, hogy a csemadokosok mindig példát mutattak a magyarság megmaradása érdekében.

Az ünnepi műsorban fellépett többek között Korpás Éva népdalénekes, Zsapka Attila zenész, a perbetei Napraforgó Néptáncegyüttes, a Peredi Férfi Daloskör, a Szivárvány Énekkar, valamint a Tardoskeddi és Besenyői Citerások. Az ünnepi esemény házigazdái Novák Monika, és Kaszás Kornél, Petőfi ösztöndíjas voltak. A mintegy két és fél órás műsort élőben is közvetítették a világhálón.