Jelenlegi hely

„A LÁNGRA GYÚLT VÁROS“ - Előadás

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
2015.12.15-én Dr Majorossy Judit „A LÁNGRA GYÚLT VÁROS“ - Az 1515-ös pozsonyi királytalálkozó a várostopográfia szempontjából címmel tartott előadást a Bécsi Magyar Otthonban az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és az Ausztriai Magyar Kutatóintézet szervezésében.

Az előadónő a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, szakterülete a középkori város-, egyház- és társadalomtörténet. Majorossy Judit egyetemi tanulmányait Pécsett a Janus Pannonius egyetemen, a budapesti Közép-Európai Egyetemen végezte. 2012-óta a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tagja. 2015 májusa óta a Bécsi Egyetem történeti intézetének asszisztense.

A decemberben tartott előadás a királytalálkozó 500. évfordulója alkalmából került megszervezésre. A hármas találkozó helyszínéül eredetileg Pozsonyt jelölték ki, ám a megelőző napokban a város történetének legnagyobb tűzvésze pusztított, így áthelyezték a jeles alkalmat Bécsbe.

1515. július 19-én tehát II. Ulászló, I. Miksa és I. Zsigmond az osztrák fővárosban ültek össze, hogy országaik jövőjét meghatározó döntéseket hozzanak.

Majorossy Judit és munkatársai legutóbbi kutatásaik eredményeképpen a rendelkezésre álló források alapján sikeresen feltérképezték a tűzvész előtti Pozsony topográfiáját , és az eredményeket megosztotta lelkes közönségével is.