Jelenlegi hely

"Lássuk, mit adott az Isten, hozzánk való szeretetben..."

Jótékonysági karácsonyi koncert Szilágysomlyón

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A Petőfi program jóvoltából ingyenesen zenét tanuló növendékeimmel 2019. 12. 21-én jótékonysági karácsonyi koncertet adtunk a szilágysomlyói Kultúrházban. A pénzadományok összegét az érkörtvélyesi SMA-betegséggel küzdő Noel számára ajánlottunk fel. Úgy érzem, ezúttal valódi értékkel bíró karácsonyi ajándékot adhattunk, s egyben kaphattunk is: segíthettünk egy életmentő akcióban.

A koncertre húsz növendékemmel nagy lelkesedéssel és sok munkával készültünk. Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy koncertünk alkalmával 3008 lejjel (kb 210.000 Ft) tudtunk támogatni egy olyan súlyos beteg csecsemőt, akinek még van esélye a gyógyulásra.

A több, mint egy órás koncert teljes műsorának összeállítása, illetve a gyerekek felkészítése az én feladatom volt, mentorom pedig azon dolgozott, hogy a helyszín, a hangosítás és a koncertesemény városi szintű meghirdetése biztosítva legyen. A eseményen meghívott vendégként fellépett Birtalan József, Wesselényi díjas népzenész, adatközlő. Hálásan köszönöm Sütő Szilárd krasznai zenetanár közreműködését is, akivel Bach-Gounod Ave Mariáját szólaltattuk meg közösen (én hegedültem, Szilárd pedig zongorán kísért).

A "Karácsony havában" címet viselő hangversenyünk zenei anyagába szilágysági és érmelléki népdalokat, klasszikus zenei műveket, illetve közismert magyar karácsonyi dallamokat válogattam össze. Fő koncepcióm az volt, hogy a karácsonyi dallamok mellett mutassuk meg, milyen népszokások éltek régen a Szilágyságban a decemberi hónapban. "A nép életében télen volt a legkevesebb a munka. A nehéz tavaszi, nyári és őszi munkák után az emberek megpihenhettek télen. Ezért ennek az időszaknak jókedvű ünnepei tették változatossá életüket és adtak erőt az eljövendő fárasztó munkához. Nem véletlen, hogy a disznóölések, a napokig tartó lakodalmak, az új bor ünnepe és számtalan névnap télen van és megünnepléséhez rengeteg szokás fűződik." Kerkayné Maczky Emese: Karácsonyi ünnepkör című írásának részlete is jól magyarázza, hogy az eseményen milyen megfontolásból hangoztak el olyan műsorszámok, mint pl.: bordalok, menyasszony-búcsúztató énekek,  vagy éppen egy János köszöntő.

Bízom benne, hogy jótékonysági koncertünkkel sikerült igazi karácsonyi hangulatot csempésznünk a hallgatóság szívébe, s hogy a fellépés lehetőségével, illetve a közös tanulással és munkával pedig felejthetetlen élményt és értékes tudást szerezhettem tanítványaim számára. 

Istentől megáldott, békés és szeretetben gazdag ünnepeket kívánok mindenkinek!!


Fotók: Veres Tünde


Oly szép fényes hajnalcsillag,

Ki a sötétségben ragyog.

Ragyog aranyos zászlaja,

Fénylik mennyország kapuja.      

Kapu felett arany karszék

Abban ül az Isten fia.

Gyertek, fiúk, mi örvendjünk!

Pásztorokkal megjelenjünk!      

Lássuk mit adott az Isten,

Hozzánk való szeretetben.

Egy kisgyermek szénán fekszik ,

Jászóltól nem iszonyodik.            

Mandulafa leveledzik,

És azt az angyalok szedik.

Hadd, csak szedjék, hadd csak vigyék,

Ó, mily szépen örvendezék.

        

Gyűjtés felhasználási helye: Magyarcsaholy

Adatközlő: Balázs László (39)

Gyűjtő: Sztanó Pál

Gyűjtés ideje: 1958. augusztus