Jelenlegi hely

Látogatás a Kultúrpalotában

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
2016 februárjában nagy megtiszteltetés érte Dr. Búzás Árpádot, aki már évtizedek óta végez áldásos munkát a medgyesi közösségi élet szervezésében, hagyományőrző és a fiatal generációk számára értékteremtő programok szervezésével. Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotába az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt, az Ezüstfenyő-díjátadó Ünnepség keretein belül a Szövetség is kifejezte tiszteletét és elismerését munkájáért.
Ezüstfenyő-díjátadó Ünnepség 2016. A díjazottakAz Ezüstfenyő Díjat átveszi Dr. Búzás Árpád MedgyesrőlEzüstfenyő-díjátadó Ünnepség 2016Ezüstfenyő-díjátadó Ünnepség 2016. A medgyesi delegáció

A képeket készítette: Banga Előd-Ernő

Az Ezüstfenyő Díjakat idén 13. alkalommal adták át azoknak a személyeknek, akik elhivatott munkájukkal kiemelkedő szerepet vállaltak a magyar nemzet szülőföldön való megmaradásért, valamint a magyar kultúra és hagyományok értékőrző és értékmentő folyamatában aktív részt vállalnak. Az elismerést Dr. Búzás Árpád mérnök úr mellett 22 személynek ítélték oda, többek között Haszmann Pál Péter muzeológusnak, Bogdán Zsolt Jászai-díjas színművésznek és Puskel Péter helytörténeti kutatónak.

Dr. Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnökének laudációjából részlet a medgyesi díjazottról: „Az RMDSZ alapító tagjai között volt Medgyesen 1989 decemberében. Egyházát támogató munkáját 1983 óta folytatja, következetesen, fáradság nélkül. Medgyesen kiránduláscsoportok látogatása alkalmával idegenvezetőként önkénteskedik. Zarándokcsoportoknak, iskolás vagy egyetemi hallgató csoportoknak, különféle küldöttségeknek beszél Medgyesről, szórványról, hazaszeretetről, épített örökségünkről. A medgyesi fiataloknak őszinte barátja, támogatója.”

Dr. Búzás Árpádot a Kultúrpalotába nagyszámú delegáció kísérte Medgyesről, kifejezve a helyi közösség nagyrabecsülését és tiszteletét a díjazott iránt.

Az Ezüstfenyő-díjátadó után az elismerésben részesültek és a családtagjaik ünnepi ebéden vettek részt. A Medgyest képviselő résztvevők pedig kirándulást tettek a városban, gyönyörködve Marosvásárhely történelmi szépségeiben.

Az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülete) Szeben megyei szervezete, a Szeben megyei RMDSZ és a Medgyesi MADISZ márciusban részt vesz egy programban, melynek célja, hogy azokat a helyi kiemelkedő személyiségeket, akik már évtizedek óta a közösségért munkálkodnak, népi mesterségeket űznek, hagyomány ápoló munkát végeznek, vagy történetük példaértékű a szórvány létben; tevékenységüket, életüket, történetüket megörökítsék dokumentumfilm formájában. A Nagyszebeni ASTRA könyvtárának programjába való bekapcsolódás a helyi hétköznapi magyar emberek munkájának az elismerése, és bár mindenki díjban nem részesülhet, a magyar nemzeti kulturális örökségünk részei és továbbadói a fiatalabb generációk számára, így munkájuk kiemelkedő fontosságú, és díjakban nem mérhető. A programban részt vesz többek között például Dr. Búzás Árpád mérnök úr, Rus Magdolna kosárfonó, Szabó M. Attila történész, író, nyugalmazott tanár, Dudás László, fotográfus és Fazekas Mihály, Medgyes Díszpolgára.