Jelenlegi hely

A legnagyobb ajándék - felépült és korszerűbbé vált a vukovári magyar ház

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Karácsonyra, újévre nem is kívánhattunk volna szebb, tartalmasabb és értékesebb ajándékot, mint a vukovári magyarok közösségi házának elkészültét, a felújítás lezáródását. Köszönettel tartozunk Vukovár városának, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.- nek, és a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársainak. Mellettük minden olyan kedves szervezetnek, személynek, akik akár anyagilag, akár izzadtságot nem kímélő munkájukkal segítettek a ház felépítésében, helyrehozatalában, otthonosabbá tételében. A helyi magyarok számára felbecsülhetetlen értékkel bír az új és korszerű otthon. Köszönjük!
házházházház

Augusztus végén indult meg a telken lévő fő ház mögött (egyfajta toldásként) a tervezett új épület alapjának kiásása, csatornázása és a betonozása. Gyors iramban dolgoztak a munkások, októberre már álltak a falak, felépült a folyosó, és tető alá került az épület. Az új házrészben egy "etno" konyhát (régies, magyaros berendezésű konyha), egy rakodóteret avagy kamrát és egy női, és egy férfi mosdót alakítottak ki. 

(Az építkezés folyamatáról készült képeket ide kattintva, a galériában láthatnak.)

Közben az eredeti házrész is megújult, kicserélték a vezetékeket, a fürdő korszerűbbé, szebbé vált, a belső szobákba pedig központi fűtést vezettek be.

Novemberben leszigetelték és lefestették az új házrészt, és kialakították a belső tereket. A vukovári magyarok ezután nagy örömmel együtt álltak neki az új szobák rendberakásának:elhelyezték az újonnan vásárolt berendezési tárgyakat, és feltöltötték a polcokat, szekrényeket. Immáron büszkén és boldogan használjuk mindannyian az elkészült szobákat, helyiségeket és új eszközöket.

December elejére a ház új kapuja is a helyére került.

A kapu is a helyén van

2015 ősze ugyan sok erőt és kitartást igényelt a helyi magyaroktól, a vezetőségtől, azonban megérte a sok fáradozás, utánajárás és a tengernyi papírmunka. Jó helyre kerültek a támogatások. A közösséghez tartozók hálásak és boldogok, büszkék a felépült otthonra, melyet szinte majdnem minden nap látogatnak is. A tagok szavaival élve: ennél szebb és tartalmasabb karácsonyi, újévi ajándékot nem kívánhattak volna.

Az elkészült ház befogadásra kész, kapuja nyitva áll minden kedves vendég és látogató előtt nyitva áll. A következő évtől pedig programok otthona, színtere lesz, melyekre szeretettel várjuk majd a magyarul tanulni vágyó gyerekeket, fiatalokat is. A magyar nyelv és néptánc oktatásával, játékos délutánok, kézműves foglalkozások szervezésével szeretnénk közelebb vonni őket a házhoz, a magyar közösséghez.