Jelenlegi hely

Luca-napi táncház Pécsen

Bemutatkoztak a drávaszögi és szlavóniai magyarok

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
December 13-án Pécsre voltunk hivatalosak táncházba Hunyadi Péter volt Petőfi-ösztöndíjas és a Tenkes Zenekar meghívására. A horvátországi magyar közösségek közül várdaróci, szentlászlói és vukovári küldöttek utaztak a belvárosi Szabadkikötőben szervezett eseményre.
Hunyadi Péter vezette a pódiumbeszélgetéstJakumetovic Rozália bemutatja a szlavóniai viseletetTáncház a SzabadkikötőbenTáncház a Szabadkikötőben

Az esemény remek alkalmat biztosított a földrajzilag egységes, azonban a trianoni határhúzás miatt két országhoz tartozó Baranya kultúrájának bemutatására. Ebben segítségre voltak komlói néptáncosok, valamint a daróci Ognjenovic-Kettős Zsuzsanna énektanárnő és Micheli Zsolt egyesületi elnök, akik külön-külön beszéltek szokásaikról, tánchagyományukról, bemutatták viseletüket. Sajnos, a drávaszögi és szlavóniai részen szinte teljesen eltűntek a helyi népdalok és a néptánchagyomány, annak ellenére, hogy Kodály Zoltán például Kórógyon és Szentlászlón is járt gyűjtőúton. Az itteni, főként gyermek tánccsoportok legtöbbször egyszerű kárpát-medencei koreográfiákat tanulnak, és ezeket mutatják be a helyi rendezvényeken. 

 

 

A pódiumbeszélgetés során bemutatkozott még a szentlászlói közösség, akik örömünkre elhozták a régi hosszú szoknyás, kebéles (kötény) és papucsos viseletet, valamint előadták a helyi szokás szerint fennmaradt békatáncot is. A vukovári magyar közösség történetéről és mindennapi életéről, rendezvényeiről beszélt Jakumetovic Rozália elnökasszony, kitérve a város történelmi jelentőségére, illetve a jelenlegi multikulturális szokásokra. 

A mintegy 45 főnyi horvátországi magyar küldöttség röviden illusztrálta a szórványlét és határon túli magyar kisebbség helyzetét az érdeklődő pécsi közönségnek, utána pedig táncra perdültek a gyerekek, felnőttek és a Tenkes Zenekar jóvoltából baranyai, dunántúli, szilágysági dallamokra táncoltunk.