Jelenlegi hely

Lupényi kisdiákok sikere az adventi koszorú versmondó versenyen Déván

“Egy lángot adok, ápold, add tovább és őrizd híven” (Reményik Sándor)

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
Egyszer volt hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl.... Lupényban egy törékemy kislány beteljesitette a reményt, hogy a dél-erdélyi végeken is megtörténhet a csoda. Meseként indítottam, hiszen mesébe illő Soaca Ingrid nyolc esztendős kisdiák teljesítménye, aki korosztályában első helyezést ért el a már rendhagyónak számító adventi szavalóversenyen.
Középen a korosztályában győztes Soaca Ingrid.Korosztályonként, külön osztályteremekben folyt a megmérettetés.A tanintézmény kisdiákjai, színvonalas előadással kedveskedtek a megnyitó ünnepségen.A lupényi kisdiákok idén is részt vettek a Déván megrendezett adventi versmondó versenyen.

A magyar tannyelvTéglás Gábor Elméleti Líceumban megrendezett eseményre, a dél-erdélyi szórvány minden szegletébl érkeztek tanulók. A Zsil-völgyi településrl négy alsó tagozatos diák mérettette meg magát. Orosz Orsolya, Talapin Eliza, Orosz Péter és a korábban említett Soaca Ingrid, lelkesen készültek a versenyre.

Minden sikeres diák mögött áll egy kitnpedagógus, itt a településen ez hatványozottan igaz, hiszen a magyar nyelvoktatás rendkívül színvonalas. A pedagógusok arra tanítják diákjaikat, hogy a közösségi megmozdulásokon való részvétel rendkívül fontos. Jelenlétükkel bizonyítják, hogy a szórványban is lehet sikereket elérni magyarként, ezzel nemcsak ápolják, hanem életben tarják a helyi kulturális hagyományokat.

A házigazda tanintézmény szervezi, dicséretre méltó, magas színvonalú munkát végeztek. A megnyitó beszédet követen, a helyi magyar tagozatos iskolások kis ünnepséget tartottak. Ezután korosztályonként különbözosztálytermekbe vezették a diákokat és az ket kísérszülőket. A jelenlévk és a zsri igazi örömére szebbnél szebb adventi idszakhoz kötdköltemény hangzott el, így a bíráló bizottságnak nem volt könnyű dolga, a nyertesek kiválasztásában. Ezért is fontos hangsúlyozni az ünnepélyes díjátadón elhangzott örök igazságot, amely szerint minden résztvevnyertes. A megszerzett tapasztalatokon és élményeken túl, az ehhez hasonló események alkalmasak igazi barátságok megkötésére, ápolására, egyúttal megersítik a szórvány magyarság egységét összetartozását.

Az adventi idszak nemcsak a várakozástól, hanem elssorban a szeretetetrl szól, a dévai ünnepséget teljes mértékben ennek szellemisége hatotta át.