Jelenlegi hely

A magyar dal és tánc napja Piszanicán

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
A Piszanicai Magyarok Közössége 2015. szeptember 19-én tartotta a Magyar Dal és Tánc Napját.
pisanica.korusTomo SestakSzabó Judit beszédeDaruvári kórus

A rendezvényen részt vett számos jelentős személy, Szabó Judit főosztályvezető asszony, Epstein Ferenc, Kiskorpád polgármestere, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnöke, Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke és Fa Josip, a Pakraci Magyarok Közösségének elnöke.

Zlata Berkes a Piszanicai Magyarok Közösségének elnöke és a tagok már négy éve mindent megtesznek kultúrájuk ápolásáért. Zlata Berkes beszédében elmondta, hogy a kultúraápolás, a hagyományok őrzése mellett a következő nagy feladatnak a magyar nyelv felelevenítését, tovább örökítését tartják. Kiemelte, hogy ebben nagy segítség számukra a Petőfi Sándor Program, amelyet Szabó Judit köszöntőjében röviden bemutatott. Ösztöndíjasként feladatom lesz a magyar nyelvtanfolyamok vezetése a piszanicai, pakraci és daruvári magyar közösségekben. Hozzájárulva ezzel Berkes elnök asszony zárógondolatainak teljesüléséhez, amely nem csak a szórványmagyarság számára megszívlelendő: „Számunkra kötelesség megőrizni a hagyományokat, amelyeket őseink hoztak, mind az anyagi, mind a szellemi örökségeket. Erre az örökségre különösen büszkének kell lennünk, és meg kell óvnunk őket a feledéstől. Felelősséggel tartozunk az őseinknek és az utódainknak.

A közösség kórusának és gyermek tánccsoportjának fellépése mellett a vendégek a koprivnicai Tomo Šestak tamburazenekar, a Daruvári Magyarok Közösségének kórusa, a „Hungarinka” és a magyarországi kiskorpádi kórus előadásait is élvezhették.