Jelenlegi hely

Magyar emlékhelyek gyűjtése a Nagykürtösi járásban

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
A Csemadok Művelődési Intézetének gondozásában évek óta zajlik egy értéktár kialakítása, amely magába foglalja a helyi (települési, tájegységi, kulturális) értéktárak létesülésének elősegítését, a helyi értékek felkutatását és dokumentálását.

Cél az eredeti gyűjtött anyagokról minél gazdagabb gyűjtési dokumentáció elkészítése, a gyűjtött anyag alapos bemutatása és részletes közlése. A programban ez év márciusáig meglehetősen kevés anyagot sikerült összegyűjteni a Nagykürtösi járásra vonatkozóan.  A program ötletgazdája, a Csemadok Művelődési Intézetének vezetője, Huszár László, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányában és a náluk tevékenykedő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasában talált társra, a régióban található magyar emlékhelyek összegyűjtésére irányuló tevékenységében.

Az NTV első lépésben levélben és a járási Csemadok üléseken tájékoztatta az alapszervezetek képviselőit a programról, kérve őket, hogy segítsék az értéktár kialakítását. Az elmúlt másfél hónapban Ipolynyék, Ipolyszécsényke, Ipolybalog, Ipolynagyfalu és Ipolyvarbó „kincseit” gyűjtötték össze, amelyek bekerültek a Művelődési Intézet gondozásában működő értéktárba, és felkerültek Felvidék virtuális térképére.

A Szervező csapat bízik benne, hogy a közeljövőben más települések részéről is igény mutatkozik arra, hogy megmutassák magyar múltjuk jeles nevezetességeit.