Jelenlegi hely

Magyar fogások a Vukovári Filmfesztiválon

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Idén augusztus 24. és 29. között kilencedik alkalommal rendezték meg Vukováron a filmfesztivált. A programsorozat nyolc helyszínen zajlott, tizenegy kategóriát indítottak, melyekben nyolcvannégy alkotás versenyzett. A vetített filmek között egy magyar vígjátékot (Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér) és két magyar dokumentumfilmet (Zsigmond Dezső: Gyékénykoporsó és Sipos József: Az elveszett európai) is láthattak az érdeklődők.
filmfesztiválfilmfesztiválfilmfesztiválfilmfesztivál

A szervezők a filmfesztivál lebonyolítása mellett a meghívott vendégek és látogatók számára a hét minden napjára fogadást rendeztek a Hotel Lav udvarán, melyeken a helyi nemzetiségek mutathatták be nemzeti ételeiket. Kedden a németek, szerdán a szerbek, csütörtökön az ukránok, pénteken a magyarok, végül szombat este a ruszinok látták el finom fogásokkal a résztvevőket.

Péntek este a Vukovári Magyarok Egyesülete hortobágyi palacsintával, csípős pikáns kolbásszal, székelygulyással, pörkölttel és káposztás tésztával kínálta a megjelenteket. Desszertként pedig különféle magyaros süteményeket lehetett fogyasztani finom borok társaságában.

A vacsora után kezdődött a dokumentumfilmek vetítése, ahol bemutatásra került Zsigmond Dezső Gyékénykoporsó című filmje. A rendező és az alkotás bemutatása során a tolmácsolásban Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének vezetője segédkezett.

Az eseményen készült fotókat ide kattintva nézheti meg.