Jelenlegi hely

Magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepsége – Gúta

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) hagyományosan minden évben más-más településen szervezi meg a tanévnyitó ünnepséget. Idén a gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus plébániatemplom adott otthont a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepségének, melyet 2015. augusztus 29-én tartottak. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

Az ünnepséget Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Elek László, esperes, a komáromi Szent András-templom plébánosa ökumenikus istentisztelettel nyitotta meg.

Fekete Irén, a SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket: a közéleti személyeket, a testvérszervezetek képviselőit, a pedagógusokat, az óvónőket, az elsős kisiskolásokat.  A magyar iskolába induló elsős gyermekeket bemutatkozó műsoruk után Fazekas László püspök és Elek László esperes áldotta meg. Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke tanévnyitó ünnepi beszédében hangsúlyozta az anyanyelvi oktatás, a közösség fontosságát és szerepét.

A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Potápi Árpád János, aki a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságát vezeti. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a magyarság fennmaradása érdekében fontos a közösség összefogása, és elengedhetetlen, hogy az iskolák és a tanítás színvonal ne csökkenjen.

A tanévnyitón szakmai előadásra is sor került. „Birokra kelni a zúgó áradattal…” címmel Madarász Róbert, a Marianum MTNY Egyházi Iskolaközpont igazgatója beszédében az 1965-ös árvíz által elpusztult település újjáépítését, megújulását, a közösség erejét állította követendő példaként.

Ezt követte a pályakezdő pedagógusok bemutatása. Gálfi Mária, nyugalmazott pedagógus, „Útravaló üzenet a pályakezdő pedagógusokhoz” című előadásában elsősorban hozzájuk, az ifjú tanárokhoz szólt, akik szeptemberben első ízben lépnek majd fel a katedrára. Kalácska József Felvidéki Magyar Pedagógus-díjas nyugalmazott tanár „Üzenet a magyar iskolákba” című előadása, az ünnepély résztvevőihez, a magyar diákokhoz, a pedagógusokhoz és a szülőkhöz szólt.

Az ünnepségen közreműködött a galántai Kodály Zoltán Daloskör, és felléptek a Gútai Művészeti Alapiskola tanárai és diákjai.

Az ünnepi tanévnyitót a Pátria Rádió élő adásban közvetítette.