Jelenlegi hely

Magyar iskolaválasztást elősegítő beszélgetés Hidaskürtön

/ Baranyai Kinga Anna /
baranyai.kinga.anna képe
A Galánta és Vidéke Társulás a Rákóczi Szövetséggel együtt az előző évek hagyományaihoz híven, a beíratási program keretében, ismét a magyar iskolaválasztást elősegítő beszélgetést tartott Hidaskürtön, a hidaskürti alapiskolában.
Beiratkozási beszélgetés HidaskürtBeiratkozási beszélgetés HidaskürtBeiratkozási beszélgetés HidaskürtBeiratkozási beszélgetés Hidaskürt

A Rákóczi Szövetség által kezdeményezett, évek óta megrendezett találkozó célja a magyar iskolák népszerűsítése volt, és az, hogy a magyar szülőktől származó gyerekek megtartsák identitásukat és ne kerüljenek ki a magyar közösségből azzal, hogy szlovák iskolába járnak. Nehéz döntés ez a határon túli szülőknek, mivel meghatározhatja gyermekük egész jövőjét.

A beszélgetésen részt vett a Rákóczi Szövetség képviseletében Dr. Halzl József - a Rákóczi Szövetség elnöke, és Csáky Csongor - a Rákóczi Szövetség főtitkára, Szarka Zsuzsa - népművelő, divattervező, Éliáš-Bosák Tünde - gyermekpszichológus, Vankó Krisztián - a Hidaskürti Magyar Alapiskola igazgatója, Pék László - közszereplő, a Mentor Felvidéki Tehetséggondozó Tanács alelnöke, Forró Krisztián - közszereplő, a Megbecsültek Társasága elnöke, Czímer Gábor – programszervező, a Pátria Rádió munkatársa, Horváth Adrián - a Galánta és Vidéke Társulás elnöke, és Horváth Judit - a Galánta és Vidéke Társulás képviselője, a Szülői Szövetség területi választmányának elnöke.

A kellemes hangulatú rendezvényen a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy tényleg egy beszélgetés alakuljon ki, ahol eloszlathatjuk a felmerülő aggályokat. A bemutatkozás után hamar feloldódott a társaság, és egymás után hangoztak el a kérdések, és az érvek a témával kapcsolatban.

Amíg a felnőttek beszélgettek, addig a gyermekek nagy örömére Baranyai Kinga Anna (PSP-ösztöndíjas) tartott játszóházat kézműves foglalkozással, és mozgásos játékokkal.

A Rákóczi Szövetség azon felül, hogy beszélt a magyar iskolába járó gyerekeket támogató programjáról - a Beiratkozási Programról - egy különleges ajándékkal lepte meg a megjelent családokat. Dr. Halzl József a legújabb kiadványukat ajándékozta a szülőknek, a Magyar mondák és mesék című könyvet, amelyet a Beiratkozási Program keretein belül az összes magyar iskolába készülő gyermek meg fog kapni az elkövetkező hónapokban.

Rendezvényünkkel ismételten nyomatékosítani kívántuk az anyanyelven tanulás fontosságát, és hangot adni a számos ezzel járó előnynek, amelyben egy magyar ajkú gyermek részesülhet.