Jelenlegi hely

Magyar Kultúra Napja – Csemadok országos emlékünnepség Galántán

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
2016. január 24-én, Galántán a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok központi ünnepséget tartott. A rendezvényen átadták a Csemadok Életmű Díjakat, a Közművelődési Díjakat és a Gyurcsó István Díjat.

A Csemadok Országos Tanácsa 2008 januárjában, a Himnusz születésnapján, Galántán tartott ülésén úgy határozott, hogy az elkövetkező években országos ünnepség keretében ezen a napon adja át a Csemadok Életmű Díjat a hosszú évtizedeken keresztül a magyar népi, nemzeti kultúra őrzése, ápolása, fejlesztése, továbbadása terén önzetlen tevékenységet kifejtő személyeknek.  Idén harmadik alkalommal ezen ünnepség keretében vehették át a Csemadok Közművelődési Díjat azok a személyek, aki évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, akik másokat is hasonló munkára ösztönöznek, de még nem érték el azt az életkort, amikor a Csemadok Életműdíj odaítélhető. Gyurcsó Istvánról, a magyar kultúra elkötelezettjéről, fáradhatatlan Csemadok munkatársáról díjat nevezett el a Szövetség azzal a céllal, hogy munkatársainak kiemelkedő teljesítményét vagy a Csemadokban végzett munkáját elismerje.

A ünnepséget Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nyitotta meg. Nyitóbeszédjében Szabó Dezső, erdélyi magyar író gondolatát idézve kiemelte: „Minden magyar felelős minden magyarért.”, amit a márciusi parlamenti választások közeledtével még inkább szem előtt kell tartani, még nagyobb hangsúlyt kell kapnia a közös akaratnak, a felvidéki magyarok összefogásának.

A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára. Ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta a közös kultúra, a közös értékek összetartó erejét, mely kapocs a Kárpát-medence területén, a földrészeken és óceánon túl élő magyarok számára, a nyelv, a zene, a tánc hármasa egységgé formálja a közösségeket. Rámutatott a Csemadok, a felvidéki magyar kultúra megőrzésében, ápolásában végzett munkájára, erőfeszítéseire. A kultúra ápolása, megőrzése és a folytonos megújulás egyaránt hozzájárul a magyar nemzet megmaradásához.

Az ünnepi eseményen a Csemadok Életmű Díjat (Életfa Díj) idén Csák Istvánné, amatőr színész és énekes (Losonc); Erőss Attila, a Rozmaring Népi Táncegyüttes volt vezetője (Szepsi); Mészáros Ilona, a Kaszás Attila-tájház létrehozója (Zsigárd) és Nagy Elza, a Csemadok pozsonypüspöki alapszervezetének elnöke kapta meg.

A Csemadok Közművelődési Díját Bankó Ibolya, volt néptáncos, több hagyományőrző csoport létrehozója (Jánok); Nagy Anikó a Csemadok bősi alapszervezetének elnöke; Száraz Erzsébet, a nagyfődémesi esztrád és színjátszó csoportok szervezője; valamint Strieženec Horváth Rudolf újságíró, koreográfus (Dunaszerdahely) kapta meg.

A Gyurcsó István Díjat Bárdos Gábor, Somorja polgármestere vehette át.

A kitüntetettek nevében Száraz Erzsébet, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke mondott köszönetet.

A gálán felléptek az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai: Lovász Bálint, Lénárt Dóra, Žiaček Margaréta, a Duna Folk Band, a Csallóközi Táncegyüttes, a Somorjai Híd Vegyeskar.

A kitüntetettek Kutak Adrianna, keramikusművész (Csemadok Életmű Díj) és Szilva Emőke képzőművész (Gyurcsó István Díj) alkotásait vehették át. A Csemadok Közművelődési Díjait a Meger Art Galéria ajánlotta fel.