Jelenlegi hely

Magyar Mesék Hete

/ Szedlák Katalin /
szedlak.katalin képe
Első ízben került megrendezésre a Magyar Mesék Hete című kezdeményezés a szórványtelepüléseken a Petőfi Sándor Program támogatásával.

 A kezdeményezéshez több Kárpát-medencei település is csatlakozott, amiben az ottani ösztöndíjasok segítettek. Az egy hét alatt különböző magyar mesék és játékok várták a gyerekeket, felnőtteket. Voltak, akik rajzversenyt is hirdettek a gyerekek között. Több helyen, több időben, többek között Böjte Csaba testvér alapítványainál esti meseolvasást tartottak, ahol a gyermekek az ágyukban fekve várták, hogy a mesemondó mikor megy be a szobájukba és olvassa fel a kedvenc meséjüket. A Magyar Mesék Hete kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek több olyan mesét nézzenek, aminek mondanivalója van és a szépre törekszik. És hogy miért éppen a magyar mesék? – nem elfogultságból – de a világon nincs sem Vukhoz, sem Szaffihoz, sem pedig Mézgáékhoz hasonló olyan mese, ami szép, de vicces, melengető, sokatmondó és gyerekeket, felnőtteket ugyanúgy le tudja kötni.

Az egy hetes rendezvénysorozatba összesen 570 gyereket és 83 felnőttet sikerült bevonnunk. A kezdeményezésben a Petőfi Sándor Program több ösztöndíjasa is részt vett: Újvárosi Zita-Szerémség (Vajdaság), Aranyosi Dominika Fanni - Aknaszlatina, Sümegi Nóra-Beregrákos (Kárpátalja), Szedlák Katalin – Lupény, Petrozsény, Horváth Ida - Varjas, Ciceri Attila és Barna György - Déva, Ottucsák Melinda - Zsobok ( Erdély),  Petrilla Gara Attila - Szkopje.

Számomra nagy öröm, hogy ezen ötletemhez ilyen sok támogatást és biztatást kaptam mind ösztöndíjas társaimtól, mind a magyar közösségtől, amelyben tevékenykedem.

Jövőre, áprilisban ismét jön a Magyar Mesék Hete!

A rendezvénysorozatról készült videós összefoglalót itt lehet megnézni.