Jelenlegi hely

Magyar napok a kassai Adventben.

/ Kocsis Dániel Attila /
kocsis.daniel képe
Magyarország kassai főkonzulátusa és a kassai magyar szervezetek együttműködésének köszönhetően idén sem múlt el magyar vonatkozás nélkül a kassai adventi rendezvénysorozat.

 

Az adventi készülődés a Ghymes együttes „Mendika” című koncertjével vette kezdetét a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium ifjúsági énekkara és a Csengettyű énekkar közreműködésével a Szent Erzsébet Székesegyházban. A 19.30-kor kezdődött rendezvényre nem csak Kassáról, hanem az egész régióból érkeztek magyarok. A kezdésre teljesen megtelt a dóm. A kiváló koncert az ünnepi rendezvénysorozathoz remek alaphangulatot biztosított.

December 4-én a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium, a Szakkay József Szakközépiskola (Ipari), valamint a sárospataki és edelényi szakközépiskolák közös adventi műsora került megrendezésre az Ipari tornatermében 12.30-kor. Az esemény szervezője Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Kassai Magyarok Fóruma volt.

2015. december 5. nemzetközi betlehemes találkozó volt a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ és a Thália Színház közös szervezésében, majd Szalonna és Bandája lépett fel, valamint a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes bemutatójára került sor a Thália Színházban. Az est táncházzal ért véget.

Az ünnepi rendezvénysorozat december 9-én ért véget a Thália színházban, ahol a Nemzeti Színház kassai vendégszereplésére került sor. A Nemzeti színészei Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabját adták elő, és nagy sikert arattak.

Az előadás éjszakáján tartotta idei utolsó, szemeszterzáró magyar buliját a magyar fiatalokat tömörítő Kikelet Kassai Ifjúsági Közösség is.