Jelenlegi hely

Magyar napok Temesváron

Több mint 80 program, összesen 15 helyszínen 3 napon át

/ Domokos Anikó Emese /
domokos.aniko.emese képe
Kivételes és nagyszerű élménynek lehettem részese szeptember 22-e és 24-e között. Temesvár belvárosa újra magyar élettel telt meg, a főtér magyar szótól lett hangos. Napközben többek között a hagyományőrző csapatok zenés felvonulásai, látványos csatajelenetei dobogtatták meg a magyar szíveket, esténként pedig magyar slágereket énekelhettünk, vagy éppen népzenei dallamokat dúdolhattunk közösen.
Helyi hagyományőrző csapat a II. Temesvári Magyar NapokonZorán koncertTáncház a magyar színházban a Juhász ZenekarralTörök kori hagyományőrzők

A temesvári magyar egyesületek összefogva, egy emberként dolgoztak a II. Temesvári Magyar Napok sikerén. A sokrétű programok között a gyermekek, fiatalok és idősek, a könnyű-, a jazz-, a népzene, és a színház rajongói egyszerre találhattak kedvükre valót.

A főtéren felállított Nagyszínpad, illetve a Csiky Gergely Állami Magyar Színház termei mellett idén már a Jenő herceg tér, a Gherhardinum Római Katolikus Líceum, a Hunyadi várkastély parkja, a Manufactura, illetve az Enoteca de Savoya is bekerült a helyszínek közé. A gasztronómia kedvelőit egész hétvégén „gasztrósor” várta, ahol különleges ételeket, kézműves söröket, pálinkákat és réteseket lehetett kóstolni. A kézműves vásár utcáján egyedi kézműves termékek közül válogathattak a nézelődők.

A magyar színház helyszínein is érdekesebbnél érdekesebb programokra lehetett ellátogatni. A teljesség igénye nélkül: volt itt színházi előadás, irodalmi kávéház, közönségtalálkozó, táncház, kiállításmegnyitó és retro buli is. A Berri Kézműves Csokoládé jóvoltából megtudhattuk milyen a székely csokoládé, hiszen a készítő Székelyföldről, Gyergyócsomafalváról érkezett, akinek kóstolóján a csokoládéfogyasztás új dimenzióit tapasztalhattuk meg a finomabbnál finomabb édességek ízlelgetése közben. A Kárpát-medencei nagy sikerű turisztikai magazinműsor, a Hazajáró filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót tartott a magyar napokon. A beszélgetést a műsor alkotóival Balázs István idegenvezető, a Bartók Béla Elméleti Líceum földrajztanára moderálta.

Fontos és élettel teli része volt a magyar napoknak a hagyományőrzők jelenléte, akik XVI. századi táborukat a Hunyadi vár parkjában állították fel. Köztük viselet- és fegyverbemutatókon, vitézi próbákon, a Jurta tábornál pedig az íjászat és a karikás ostor használatának oktatásán és rovásírás foglalkozáson is részt lehetett venni.

A temesvári magyarok idén is példaértékű és kitartó munkával teremtettek rendkívüli értéket és csodát városukban, ahol újra miénk lett a tér!